Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2002 03:00

Μα γιατί μας αρέσει να τα βασανίζουμε?

Με ενημέρωσε η μητέρα μου πως στην τηλεόραση υπάρχει εκπομπή σχετική με τα ζώα.

Γυρνώντας στο κανάλι αυτό, αντίκρυσα τραγικές σκηνές πόνου, φόβου και τυραννίας των ζώων από τους ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου τσίρκο.

Ένας άθλιος, χτυπούσε τα ζώα με μανία. Τους ελέφαντες τους τιμωρούσε με ένα χοντρό ξύλο το οποίο χτυπούσε στο λαιμό τους με δύναμη για πολλή ώρα, τις τίγρεις με μακρυά σίδερα έξω από το κλουβί, προσέχοντας πάντα την δική του ασφάλεια και το μικρό μαιμουδάκι (18 μηνών) με ένα ξύλο, γιατί δεν ήθελε να μπει μέσα στο κλουβί του. Όλα αυτά αναρωτηθήκατε που? Στην Αγγλία. Δυστυχώς όμως δεν γίνονται μόνο εκεί.

Είδα άγρια ζώα μέσα σε κλουβιά να βασανίζονται τρελαμένα, αναζητώντας την ελευθερία τους και ζώα να πονούν, ζητώντας με την φωνή τους το έλεος του «ανθρώπου» που είχε αναλάβει την «φροντίδα» τους.

Όλα αυτά γιατί? Για να δουν κάποια μικρά παιδιά τους ελέφαντες να χορεύουν και τους χιμπατζήδες να πηγαινοέρχονται ντυμένοι με φουστάνια και δαντέλες. Όλα τα παιδιά επιθυμούν να επισκεφθούν το τσίρκο. Δεν γνωρίζουν όμως τι γίνεται μόλις τελειώσει η περίφημη παράσταση. Και γιατί οι γονείς δεν εξηγούν στα παιδιά τους πως αυτές οι παραστάσεις δεν θα έπρεπε να γίνονται και πως θα ήταν προτιμότερο να υπάρχουν τα τσίρκο χωρίς ζώα? Έτσι απλά.

Γιατί βοηθάμε στην διαιώνιση καταστάσεων που είναι αντίθετη με τα συναισθήματά μας? Μήπως επειδή είμαστε αδιάφοροι? Μήπως γιατί τελικά δεν φταίει το «κράτος» για όλα, αλλά και εμείς που δεν προσπαθούμε ποτέ για τίποτα, παρά αναζητούμε την εύκολη ζωή?

Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια, δεν είναι λούτρινα ζωάκια που τα ζουλάμε χωρίς έλεος και τα σκίζουμε μόλις παλιώσουν.

Μην αναρωτηθείτε γιατί δεν ασχολούμαι με τα βασανισμένα παιδιά αλλά με τα ζώα, η απάντηση είναι πως τα ζώα δεν μπορούν να μας διηγηθούν τον πόνο τους.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι:

•Ας μην πηγαίνουμε σε τσίρκο που δουλεύουν ζώα.
•Να πούμε στους φίλους μας την πραγματικότητα, δείχνοντας αγάπη και σεβασμό προς τα ζώα.
•Να διαδώσουμε τις γνώσεις μας με οποιοδήποτε μέσο, σχετικά με την τραγική ζωή τους.
•Να ενημερώσουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία και να τα μάθουμε να αγαπούν τα ζώα και να τα σέβονται.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr

Φωτογραφίες: Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Τσίρκο Μέξικο, Αλυκές Αναβύσσου, Ιούλιος 2003