Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 08:44

H πρώτη δίκη εναντίον ιδιοκτήτη παράνομου εκτροφείου ζώων

Στις 19 Νοεμβρίου 2009, ζωόφιλοι εντόπισαν ένα ακόμη παράνομο εκτροφείο, αυτήν τη φορά, στο Αλεποχώρι. Η αγανάκτηση όλων ήταν μεγάλη, όταν αντίκρισαν τα υποσιτισμένα και αποστεωμένα ζώα, που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες μέσα στις ακαθαρσίες τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα για άσκηση ή πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως νερό και τροφή.

Στις 20 Νοεμβρίου 2009, μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της ιδιοκτήτριας του χώρου, η αρμόδια εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Νόμου περί προστασίας των ζώων συντροφιάς, εξέδωσε διάταξη προσωρινής παραχώρησης των ταλαιπωρημένων ζώων στο «Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων - Stray.gr».


Την 13 Ιανουαρίου 2010, μετά από αναβολές, εκδικάσθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο η υπόθεση εις βάρος της εκτροφέως για τις κατηγορίες της διατήρησης εκτροφείου χωρίς άδεια και της μη τήρησης των όρων του νόμου για την υγιεινή και φροντίδα των ζώων.

Μετά από δίωρη ακροαματική διαδικασία, στην οποία κατέθεσαν ως μάρτυρες μεταξύ άλλων και οι καταγγέλλουσες Ίρις Καλφοπούλου και Μαρίνα Λυμπεροπούλου, προέκυψε ότι το εκτροφείο παραβίαζε όχι μόνο τις τυπικές προϋποθέσεις κατοχής άδειας λειτουργίας, αλλά και ότι επί της ουσίας εξέτρεφε ζώα χωρίς νόμιμους τίτλους, σε χώρο όπου βασίλευαν οι ασθένειες, οι ακαθαρσίες και η δυσοσμία, καθώς τα σκυλιά στερούνταν βασικής φροντίδας, όπως τροφής και ιατρικής μέριμνας.

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο, συντασσόμενο με την πρόταση του εισαγγελέα, αποδοκίμασε την κατηγορουμένη, κρίνοντάς την ένοχη όλων των κατηγοριών, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στην προσπάθεια των φιλόζωων. Μετά από δίκη που διήρκεσε για περισσότερες από 2 ώρες, η απόφαση ήταν ενοχοποιητική για την κατηγορούμενη.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια περίπτωση κακοποίησης και παράνομης διατήρησης εκτροφείου να φτάνει στη Δικαιοσύνη και το μήνυμα που φέρνει αυτή η απόφαση στους ζωόφιλους της Ελλάδας δίνει ελπίδες σε όλους.

Τα ζώα είναι πλέον όλα πολύ καλά στην υγεία τους, ενώ σύμφωνα με την προαναφερθείσα εισαγγελική διάταξη παραμένουν υπό την φροντίδα του σωματείου Stray.gr, το οποίο θα συνεχίσει να τα παραχωρεί περαιτέρω στα μέλη του για προσωρινή φιλοξενία, καθώς το κόστος της φιλοξενίας τους σε ιδιωτικές πανσιόν είναι μεγάλο, για να το αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι εθελοντές.

Οι άνθρωποι που ήταν παρόντες στη δίκη εναντίον της ιδιοκτήτριας έμειναν άναυδοι. Η ιδιοκτήτρια του κολαστηρίου των ζώων εμφανίστηκε φορώντας πανάκριβα ρούχα, γόβες στιλέτο και άψογα νύχια. Ενώπιον των δικαστών ισχυρίστηκε ότι χρειαζόταν τα χρήματα αλλά αγαπούσε τα 56 σκυλιά και όλα τα άλλα ζωάκια (γάτες, κουνέλια, κότες). Δήλωσε ότι αυτό το εκτροφείο ήταν το «δικό της παιδικό όνειρο», όμως για τα ζώα ήταν σίγουρα ένας ατελείωτος εφιάλτης.

Η συγκεκριμένη κυρία κρίθηκε ένοχη με δύο κατηγορίες: εκτροφή χωρίς άδεια και βασανισμός ζώων. Φυσικά, άσκησε έφεση και με περιττό θράσος ζήτησε να της επιστραφούν τα σκυλιά. Αυτή ήταν η πρώτη δίκη στην Ελλάδα για ιδιοκτήτη παράνομης φάρμας εκτροφής, ενώ είναι η δεύτερη παράνομη φάρμα ζώων που ανακαλύπτεται και κλείνει.

Είναι η πρώτη φορά που κρίνεται ένοχος η δράστης. Η ποινή της υπολογίζεται ότι θα είναι 4 μήνες φυλάκιση, ποινή εξαγοράσιμη. Η ποινή, σε σχέση με το κέρδος που έβγαλε η εν λόγω κυρία από αυτά τα ζώα αλλά και τα βασανιστήρια που τράβηξαν στα χέρια της, είναι πραγματικά ασήμαντη, αλλά σίγουρα είναι ένα πρώτο βήμα για την τιμωρία όσων συμπεριφέρονται με απάνθρωπα κτηνώδη τρόπο στα ζώα.

Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι, καλύτερα να μαζέψετε ένα ταλαίπωρο αδέσποτο, να επισκεφθείτε ένα άσυλο που φιλοξενεί δεκάδες καθαρόαιμα ή ημίαια ή να πάρετε από κάποιον εκτροφέα. Θυμηθείτε ότι πολλά ζώα από αυτά που πωλούνται σε pet shops μπορεί να προέρχεται από μια τέτοια φάρμα! Aν επιμένετε να αγοράσετε καθαρόαιμο ζώο, αγοράστε από υπεύθυνο εκτροφέα, αφού πρώτα κάνετε έρευνα.