Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 20:47

Είναι τα ωμά αβγά ασφαλή για τη γάτα?

Τα αβγά είναι μια εξαιρετική τροφή για τις γάτες.

Ο κρόκος του αβγού είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, περιέχει φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12, ωμέγα-3, ωμέγα-6 και λιπαρά οξέα. Τα αβγά είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή λουτεϊνης.

Τα ασπράδια των αβγών είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών που δεν περιέχουν φωσφόρο και είναι ιδανικά για τις γάτες που πρέπει να ακολουθούν phosphorus-free δίαιτα. Εντούτοις τα ασπράδια θα πρέπει να δίνονται μόνο μαγειρεμένα γιατί η ωμή κατανάλωση τους μπορεί να επηρεάσει στην απορρόφηση της βιοτίνης.

Θα αναρωτιέστε ίσως αν το ωμό αβγό μπορεί να έχει μολυνθεί με σαλμονέλα και να επηρεάσει την υγεία της γάτας. Τα φρέσκα αβγά από ένα υγιές κοτόπουλο είναι σημαντικά απαλλαγμένα από βακτήρια γιατί έχουν χημικές άμυνες που τα καταπολεμούν. Το κέλυφος και το ασπράδι των αβγών κάνουν συνήθως μια εξαιρετική δουλειά στο θέμα της απορρόφησης των παθογόνων και είναι συνήθως ανθεκτικά σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα.

Ένα από τα ένζυμα που βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων είναι η λυσοζύμη. Αυτή βρίσκεται σε ζώα και ανθρώπους, στα δάκρυα, στο σάλιο και στις ρινικές εκκρίσεις και έχει την ικανότητα να σπάει τα κυτταρικά τοιχώματα, καθιστώντας την αποτελεσματική στην εξόντωση των μικροβίων.

Εκτός από τη λυσοζύμη, περιέχουν επιπλέον ένζυμα και πρωτεϊνες που σκοτώνουν τους παθογόνους οργανισμούς με άλλους τρόπους. Όμως αν τα κοτόπουλα έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα, τότε είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί και τα αβγά.

Ένας κρόκος αβγού περιέχει 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Περιέχει συνολικά 19 διαφορετικά αμινοξέα συμπεριλαμβανομένων των 10 που θεωρούνται απαραίτητα για τη γάτα. Τα αμινοξέα αυτά, η γάτα μπορεί να τα λάβει μόνο μέσω της τροφής. Αυτά είναι: Αργινίνη, Ιστιδίνη, Ισολευκίνη, Λευκίνη, Λυσίνη, Μεθειονίνη, Φαινυλαλανίνη, Θρεονίνη, Τρυπτοφάνη και Βαλίνη. Το μόνο απαραίτητο συστατικό για τη γάτα, που δεν περιέχεται στον κρόκο του αβγού, είναι η ταυρίνη.

 

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr