Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 00:38

Γάλα στη γάτα?

Η κλασική εικόνα της γιαγιάς που δίνει γαλατάκι στη γάτα, είναι σε όλους μας καρφιτσωμένη στο μυαλό από τα παιδικά μας χρόνια. Προσφέρει όμως κάτι το γάλα στη γάτα μας?

Πριν δώσετε οτιδήποτε στη γάτα σας, είναι απαραίτητο να κάνετε μια έρευνα. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να βλάψετε το γατάκι σας και να αρρωστήσει.
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το αγελαδινό γάλα είναι καλό για τα αιλουροειδή, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Ενήλικες γάτες

Το αγελαδινό γάλα και η κρέμα γάλακτος είναι δύο γαλακτοκομικά προϊόντα στα οποία η γάτα έχει δυσανεξία γιατί περιέχουν λακτόζη.

Κτηνίατροι από το Πανεπιστήμιο Κορνελ, υποστηρίζουν ότι οι γάτες έχουν έλλειψη στο ένζυμο λακτάση και έτσι η πέψη της λακτόζης είναι αδύνατη για αυτές. Αν η γατούλα σας καταναλώνει γάλα ή κρέμα γάλακτος, σίγουρα θα οδηγηθεί σε στομαχικές διαταραχές και διάρροια, κάτι που εξουθενώνει τον οργανισμό της.

Γατάκια

Το γάλα και η κρέμα γάλακτος της αγελάδας είναι ακατάλληλα και για τα μικρά γατάκια. Η λακτόζη είναι ένας τύπος υδατάνθρακα, ο οποίος δεν αφομοιώνεται σωστά από τα γατάκια, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους υδατάνθρακες και αυτό είναι κάτι πολύ κακό για την ανάπτυξη τους. Στην πραγματικότητα η καλύτερη διατροφή για ένα γατάκι είναι πρωταρχικά γεμάτη με πρωτεϊνες και λίπη και μετά με υδατάνθρακα. Ως εκ τούτου, το αγελαδινό γάλα οδηγεί σε γαστρεντερικό πρόβλημα και στα γατάκια, το οποίο μπορεί να καταλήξει σε πολύ σοβαρότερο πρόβλημα αφού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ένα συνεχές πρόβλημα εντέρου μπορεί να τα εξαντλήσει.

Εάν η γάτα σας ήπιε λίγο γάλα και δεν την πείραξε, αυτό δε σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και όταν πιει ένα ολόκληρο μπωλ. Όταν η γατούλα σας καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα σίγουρα θα αποκτήσει πρόβλημα στο έντερο και καλό είναι να μην τα συμπεριλάβετε στη διατροφή της.

Άλλωστε το αγελαδινό γάλα δεν είναι η φυσική επιλογή μιας γάτας, σε αντίθεση με το νερό. Αν θέλετε να έχετε μια υγιή και ευτυχισμένη γατούλα, φροντίστε κάθε μέρα να έχει φρέσκο νεράκι το οποίο είναι σίγουρα απαραίτητο και η διατροφή της να αποτελείται από τροφή πλούσια σε πρωτείνη.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
www.pets.gr