Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014 22:09

Ξέρει η τυφλή γάτα ότι δεν βλέπει?

Η πραγματικότητα είναι πως όχι, η τυφλή γάτα δεν γνωρίζει πως δεν βλέπει, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι είναι γάτα.

Οι τυφλές γάτες φέρονται σαν να μην έχουν πρόβλημα και μπορούν να κάνουν όλα όσα κάνουν οι γάτες που βλέπουν. Ανεβαίνουν σε δέντρα, σκαρφαλώνουν σε ψηλά σημεία ή εντοπίζονται σε μέρη που ούτε καν θα μπορούσε κανείς να καταλάβει πως τα κατάφεραν.

Το σημαντικό με μια τυφλή γάτα είναι να έχει σε σταθερό σημείο την άμμο της και τα μπωλ του φαγητού της, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζουν γρήγορα ακόμα και μια τέτοια αλλαγή.

Στο υπόλοιπο σπίτι συμπεριφέρονται εντελώς φυσιολογικά, πηγαίνουν γύρω, πάνω και κάτω από όλα τα αντικείμενα.

Αν παρατηρήσετε μια τυφλή γάτα, θα δείτε ότι τα καταφέρνει τόσο καλά σε όλα, επειδή τα μουστάκια της την βοηθούν. Τα μουστάκια της λειτουργούν σαν αισθητήρες αντικειμένων και έτσι μπορεί και συμπεριφέρεται φυσιολογικά χωρίς να σκοντάφτει πάνω τους, γι’αυτό και μπορείτε άνετα αν έχετε μια τυφλή γάτα, να μετακινείτε τα έπιπλα σας. Θα προσαρμοστεί πολύ γρήγορα. Το μόνο που έχετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να την τοποθετήσετε σε ένα σημείο που γνωρίζει καλά, π.χ. κάποιο αγαπημένο της μαξιλάρι, ή μια πολυθρόνα που αγαπάει.

Για ποιους λόγους μπορεί να τυφλωθεί μια γάτα

Είναι πάρα πολλοί οι λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να τυφλωθεί. Αν η δική σας το έπαθε σε μία νύχτα τότε τρέξτε επειγόντως στον κτηνίατρο. Μπορεί να είναι από διαβήτη, από υπερθυρεοειδισμό ή από χίλιους δύο άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα παράσιτα στο έντερο ή από διάφορες ασθένειες που έχουν όταν είναι μωρά.

Παρακάτω θα δείτε τρία γατάκια, την Στέλλα, το Ταρτί και το Μαυράκι. Αυτά, είναι τρια γατάκια που αν και ήταν εντελώς τυφλά όταν ήταν μωρά, τώρα η κατάσταση των ματιών τους έχει βελτιωθεί και έχουν απλά μειωμένη όραση. Συμπεριφέρονται εντελώς φυσιολογικά και αναζητούν τις τέλειες οικογένειες. Αν δεν σας ενοχλεί ένα τέτοιο πρόβλημα, οι γατούλες σίγουρα δεν νοιάζονται και το μόνο που θέλουν είναι να τις υιοθετήσετε. Αν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου