Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2006 02:24

Μία γάτα ή δύο??

Παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα, είναι γενικά αποδεκτό πως οι γάτες χαίρονται με την παρέα. Μία γάτα μόνη της, στηρίζεται πάνω σας για να έχει αγάπη και προσοχή, ενώ ένα ζευγάρι γατιών (όχι απαραίτητα του αντίθετου φύλου), θα έχουν παρέα το ένα το άλλο. Αυτή η περίπτωση είναι ιδανική για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν στη γάτα τους.

Image

Πολλά φιλοζωϊκά σωματεία διαθέτουν ζευγάρια γατιών, τα οποία ζουν ήδη μαζί και μπορούν να υιοθετηθούν από ανθρώπους που δε διαθέτουν καθημερινά χρόνο. Αν διαλέξετε να υιοθετήσετε γάτες που δεν έχουν συναντηθεί ξανά, το φιλοζωϊκό σωματείο θα πρέπει να μπορεί να σας δώσει οδηγίες για το ποιες γάτες μπορούν να δεχτούν παρέα άλλων και να ζήσουν με άλλες γάτες, καθώς μερικές δεν δέχονται την παρουσία άλλων στην περιοχή τους.

Image

Η επιλογή της μίας ή δύο γατιών, περισσότερο βασίζεται στις δικές σας δυνατότητες και στην προσωπικότητα της μιας ή περισσότερων γάτων που έχετε επιλέξει.

Προσαρμογή

Μία ενήλικη γάτα που μόλις υιοθετήθηκε, χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει το νέο αυτό περιβάλλον. Θα είναι πολύ προσεκτική και λιγότερο παιχνιδιάρα σε σχέση με ένα γατάκι και θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες προσαρμογής. Εσείς θα πρέπει να είστε ελαστικοί σχετικά με τους κανόνες που θα εφαρμόζετε, για τη διάρκεια της προσαρμογής, ώστε να καταλάβετε τον χαρακτήρα της γάτας σας. Αυτό είναι βασικότερο και από την ηλικία, γιατί οι γάτες κυρίως λειτουργούν σύμφωνα με τον χαρακτήρα τους και όχι τόσο με βάση την ηλικία τους.

Image

Όταν φέρετε μια ενήλικη γάτα σπίτι σας, να δείξετε που βρίσκεται η άμμος της και να χρησιμοποιείτε ένα παρόμοιο κουτί με αυτό που χρησιμοποιούσαν στο προηγούμενο σπίτι της ή στο σωματείο διάσωσης. Οι γάτες είναι πεντακάθαρα ζώα και τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται γιατί δεν μπορούν να βρουν την άμμο ή αν δεν αναγνωρίζουν το κουτί. Σε άλλες περιπτώσεις που η γάτα προέρχεται απευθείας από το δρόμο, συμβαίνει γιατί δεν έχει αποπαρασιτωθεί και κάτι τέτοιο πρέπει αν γίνεται άμεσα.

Κρατήστε τη γάτα σε ένα – δύο δωμάτια στην αρχή και όταν πρόκειται να μεταφέρετε το κουτί με την άμμο στο μόνιμο σημείο, προσπαθήστε να το κάνετε σταδιακά, μετακινώντας το λίγα μέτρα κάθε μερικές ημέρες ώστε να μην μπερδευτεί η γάτα.

Μην ταίζετε τη γάτα με πολλές λιχουδιές και περίεργες τροφές στην αρχή. Η γάτα έχει ήδη αρκετά νέα πράγματα να αντιμετωπίσει και μία απλή διατροφή, θα τη βοηθούσε να προσαρμοστεί γρηγορότερα, καθώς οι γάτες μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα στο στομάχι λόγω άγχους. Έτσι και αλλιώς θα υπάρχει πάντα χρόνος για να δώσετε λιχουδιές στο μέλλον.

Δώστε στη γάτα σας το χρόνο που χρειάζεται για να εξερευνήσει το σπίτι, γιατί στην αρχή μπορεί να είναι τρομαγμένη ή να «ντρέπεται». Περάστε χρόνο μαζί της, βοηθώντας την να σας εμπιστευθεί και βεβαιωθείτε πως το σπίτι σας είναι ασφαλές και δεν υπάρχει τρόπος να διαφύγει τώρα που ο χώρος την τρομάζει. Αν ο χαρακτήρας της γάτας σας είναι τέτοιος, μπορεί να τελειώσει με την εξερεύνηση, μόνο σε μερικές ώρες. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένετε μερικές ημέρες, στη χειρότερη περίπτωση, μερικές εβδομάδες.

Image

Αν έχετε άλλες γάτες, μην περιμένετε να γίνουν φίλοι αμέσως. Θα πρέπει οι συναντήσεις να γίνονται σταδιακά ώστε να συνηθίζει η μία την άλλη και να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να έχουν άσχημα αποτελέσματα.

Πολλοί ιδιοκτήτες γατων, προτιμούν να κρατούν τα γατιά τους μόνιμα μέσα στο σπίτι, ώστε να μην κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα ή να δηλητηριαστούν. Όμως θα πρέπει να εξετάζετε και την περίπτωση που η γάτα είναι πολύ δραστήρια και δεν της αρκούν οι ώρες μέσα στο σπίτι, αντίθετα με μία γάτα μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να είναι ευχαριστημένη με λίγες ώρες ή και καθόλου παιχνίδι.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.