Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2001 03:00

Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω το γατάκι μου να λερώνει στο ειδικό κουτί για τις ακαθαρσίες?

Μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε το γατάκι σας να χρησιμοποιεί το κουτί για τις ακαθαρσίες όταν φτάσει την ηλικία των τριών-τεσσάρων εβδομάδων. Το κουτί θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε ήσυχη γωνία όπου το γατάκι δεν θα ενοχλείται και δεν θα αποσπάται η προσοχή του απο άλλα ερεθίσματα. Ποτέ μην βάζετε το κουτί κοντά στο μέρος που βάζετε το φαί του γατιού.

Το κουτί θα πρέπει να έιναι γεμισμένο με αρκετή άμμο ώστε να επιτρέπει στο γατί να σκάψει μια τρύπα και μετά να την καλύψει. Δώστε χρόνο στο γατάκι να συνηθίσει την όσμη και την αίσθηση του κουτιού τοποθετώντας το εκεί. Το γατάκι μπορεί να μην καταλάβει πώς να χρησιμοποιήσει το κουτί γι αυτό κάθε φορά που θα δείτε το γατάκι να κάνει την αναγκη του κάπου αλλού μέσα στο σπίτι απλά πείτε του "όχι" και τοποθετήστε το απαλά μέσα στο κουτί. Για να ενθαρρύνετε το γατάκι σας να χρησιμοποιεί το κουτί τοποθετείστε το μέσα, μετά απο κάθε γευμα ή όποτε νομίζετε οτι έιναι πιθανό να αφοδεύσει.

Ενήλικες γάτες, μπορούν να εκπαιδευτούν στο να χρησιμοποιούν το κουτί με τον ίδιο τρόπο μόνο που απαιτεί περισσότερο χρόνο για να το συνηθίσουν. Αν και πάλι είτε προκειται για ενήλικη γάτα είτε για γατάκι το ζώο αποφεύγει να χρησιμοποιεί το κουτί, τότε μετακινείστε το σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού.