Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2002 02:00

Μύθοι και Πραγματικότητες (μέρος δεύτερο)

Sex και Αναπαραγωγή: Στείρωση ή Όχι?Οι γάτες ζευγαρώνουν λόγω του ενστίκτου και όχι επειδή το απολαμβάνουν. Αντίθετα από τους ανθρώπους, δεν προγραμματίζουν τις εγκυμοσύνες, ούτε φορούν προφυλακτικά. Γεννιούνται πάρα πολλά γατάκια τον χρόνο και αυτό ωθεί ορισμένους να τα σκοτώνουν, για τον λόγο ότι δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για να τα υιοθετήσουν.

Μία γάτα δεν είναι αρκετά δυνατή για να κάνει στείρωση.
Αν η γάτα δεν είναι αρκετά δυνατή για να κάνει εγχείρηση, τότε δεν είναι σίγουρα αρκετά υγιής για να κάνει γατάκια.

Image

Θέλω τα παιδιά μου να δουν την γάτα να αποκτήσει γατάκια.
Τέτοιοι ιδιοκτήτες, θα πρέπει έπειτα από την γέννα, να πάρουν τα παιδιά τους και να τους δείξουν χειρουργικές επεμβάσεις κτηνιάτρων, για να δουν τα ανεπιθύμητα γατάκια να σκοτώνονται. Στα 5 γατάκια μίας γέννας, πιθανώς μόνο ένα θα βρεί μία μόνιμη στέγη. Εάν τα παιδιά θέλουν να δουν τα γατάκια, να επισκεφθείτε ένα ζωϊκό καταφύγιο, όπου θα μπορέσουν να γνωρίσουν τις αληθινές καταστάσεις της ζωής.

Βρίσκω πάντα τα καλά σπίτια για όλα τα γατάκια.
Κάθε νεογέννητο γατάκι, σημαίνει και ένα λιγότερο σπίτι για μία ενήλικη γάτα. Πόσα από τα καλά σπίτια θα έχουν την γάτα για τα επόμενα 3-4 έτη? Πόσα είναι γνήσια καλά σπίτια? Μήπως είναι γατάκια που προορίζονται για εργαστήρια (πειραματόζωα), για εμπόριο γουνών ή για κακοποίηση?

Image

Μπορώ να πουλήσω τα γατάκια και να διαθέσω τα χρήματα για να στειρώσω την γάτα μου.
Είναι ακριβότερο για τον ιδιοκτήτη να φροντίσει μία έγκυο γάτα και τα γατάκια της μέχρι την ηλικία που θα μεγαλώσουν, έτσι ώστε να πληρωθεί και η στείρωση. Τα γατάκια τρώνε πολύ περισσότερο από όσο υπολογίζετε γιατί μεγαλώνουν γρήγορα. Επίσης τα ημίαιμα γατάκια δεν πωλούνται γιατί κάποιος μπορεί να βρει ημίαιμο γατάκι δωρεάν από κάποιον σύλλογο ή καταφύγιο.

Υπάρχει κέρδος από τους εκτροφείς γάτας.
Οι εκτροφείς γάτας, έχουν ελάχιστο ή κανένα κέρδος. Οι περισσότεροι δεν καλύπτουν ακόμη και το κόστος τους. Τα γατάκια μπορεί να φανούν κερδοφόρα, αλλά ξοδεύονται πολλά περισσότερα για την αγορά του θηλυκού, την εύρεση ιδανικού αρσενικού, την εύρεση πιθανών αγοραστών. Η αναπαραγωγή γατών καθαρής φυλής είναι ένα ακριβό χόμπι. Τα ημίαιμα γατάκια, μπορούν να βρεθούν δωρεάν από πολλές πηγές.

Image

Δεν θέλω να τους χαλάσω τη διασκέδασή τους.
Το ζευγάρωμα είναι λίγο σε διάρκεια και αρκετά επίπονο. Δεν είναι διασκέδαση. Επίσης δεν είναι διασκέδαση η παραγωγή 20 γατιών ανα έτος. Το σταθερό ζευγάρωμα έχει σαν αποτέλεσμα την εξασθένιση του οργανισμού της γάτας και μπορεί να μικρύνει και την περίοδο ζωής της. Κατά το ζευγάρωμα, οι γάτες μπορεί να κολλήσουν διάφορες θανατηφόρες αρρώστιες, όπως λευχαιμία ή AIDS των αιλουροειδών, μέσω των δαγκωμάτων. Οι περιπλανόμενοι γάτοι μπορούν να τραυματιστούν ή να σκοτώσουν από ένστικτο και όχι από διασκέδαση κατά την αναζήτηση μίας γάτας.

Εγώ απολαμβάνω το sex άρα και η γάτα μου/ο γάτος μου, το απολαμβάνει επίσης.
Sex = Γατάκια. Οι γάτες δεν κάνουν ψυχαγωγικό σεξ, ούτε παίρνουν αντισύλληψη. Η στάση αυτή είναι ανθρωπόμορφη. Κάθε χρόνο σκοτώνονται εκατοντάδες υγιή γατάκια γιατί δεν μπορούν να βρουν σπίτι. Ο έλεγχος του πληθυσμού από την πρόληψη της γέννας, είναι καλύτερος από τον έλεγχο του πληθυσμού από νοσήματα και θανάτους υγιών ζώων.

Οι στειρωμένες γάτες/γάτοι, παχαίνουν και βαριούνται.
Η αλλαγή μπορεί να κρατήσει τις γάτες μακριά από την περιπλάνηση, αλλά μόνο οι γάτες που τρώνε πολύ παραπάνω από το κανονικό παχαίνουν.

Image

Τα γατάκια αποτελούν ένα ευχάριστο δώρο.
Τα γατάκια δεν είναι παιχνίδια που μπορούν να ξεχαστούν όταν τα βαρεθούμε. Τις περισσότερες φορές που κάποιος κάνει δώρο ένα γατάκι, αυτό καταλήγει πεταμένο στο δρόμο μετά από λίγες μέρες. Μια γάτα πρέπει να θεωρείται σύντροφος, όχι ένα δώρο "μηχανικό" ή "παιχνίδι".

Τα αρσενικά είναι πιο φιλικά.
Αν μία γάτα είναι φιλική, αυτό σίγουρα δεν έχει σχέση με το γένος της. Την διαφορά κάνει η συμπεριφορά σας απέναντι στο ζώο και πως εσείς το μεταχειρίζεστε. Μερικές γάτες βέβαια είναι από την φύση τους πιο φιλικές από άλλες, ανεξάρτητα από το γένος.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου