Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008 14:44

Abyssinian

Ονομασία: Abyssinian, AbyΕπιστημονικό όνομα: Felis catus Προέλευση: ΑβησσυνίαΜέσος όρος ζωής: 13 χρόνια

Η γάτα Αβησσυνίας είναι μία από τις παλαιότερες φυλές του κόσμου. Είναι πολύ έξυπνη και ανεξάρτητη γάτα και δεν είναι τόσο άγρια όσο πιθανότατα μοιάζει με τη πρώτη ματιά. Σαν κατοικίδιο είναι πολύ γενναία, ευγενική, πιστή και πάντα πολύ δραστήρια. Της αρέσει η ελευθερία και περιφρονεί τους κλειστούς μικρούς χώρους. Γενικότερα είναι πολύ ανθρωποκεντρική γάτα, κοινωνική και τα πάει πολύ καλά με ανθρώπους και άλλα ζώα. Είναι εξαιρετικός συγκάτοικος αλλά πιθανότατα όχι κατάλληλη για ανθρώπους που θέλουν μια πολύ ήρεμη γάτα καθώς είναι γνωστό πως διασκεδάζουν πηδώντας σε ψηλά σημεία και δραπετεύοντας από οποιαδήποτε πόρτα μείνει ανοιχτή.


Στη γάτα Αβησσυνίας είναι γνωστό αρέσει το νερό και μία βρύση μπορεί να γίνει η αγαπημένη της ασχολία για ώρες. Παρόλο που είναι πολύ δραστήρια γάτα, η εξυπνάδα είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της φυλής και χρησιμοποιεί τα πατουσάκια της όπως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χέρια. Δραστήρια και υγιής γάτα, χωρίς πολλά προβλήματα φυλής, συνήθως ζει έντονα τη ζωή της και μπορεί να φτάσει μέχρι και 20 χρονών. Είναι αγαπησιάρα, έχει πολύ γλυκιά χαμηλή φωνή και είναι η πιο διάσημη γάτα!

Image

Η γάτα Αβησσυνίας είναι μυώδης, μεσαίου μεγέθους και μήκους γάτα. Στην ιστορία μοιάζει με τη γάτα που εμφανίζεται στα Αιγυπτιακά σχέδια και γλυπτά λόγω των μυών, του μεγάλου λαιμού και του καλοσχηματισμένου σχήματος των ματιών της.

Τα μάτια της είναι μεγάλα αμυγδαλωτά, ανοιχτό κίτρινο ή πράσινο με μία καφέ λωρίδα. Το χρώμα στο τρίχωμα της είναι το κόκκινο, μπλε και μερικές φορές ασημί.

Κανείς δε γνωρίζει που πρωτοεμφανίστηκαν οι γάτες της Αβησσυνίας, παρόλαυτα πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως οι ρίζες της είναι κάπου ανάμεσα στον Ινδικό Ωκεανό και στην Νοτιοανατολική Ασία. Μία θεωρία υποστηρίζει πως μεταφέρθηκαν από την Ινδία μέσω Αιγύπτου στην Αβησσυνία και από εκεί πήρε η φυλή το όνομα της. Η πρώτη γάτα της φυλής εμφανίστηκε σε έκθεση γάτας το 1800 στην Αγγλία και η πρώτη ιστορική αναφορά στη φυλή ήταν το 1874.

Πηγή των φωτογραφιών:
https://www.purssynian.com/

Image