Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008 20:26

Υιοθετήστε ένα γατί, σώστε δύο!

΅Εχοντας περιθάλψει η ίδια αλλά και η ομάδα στην οποία συμμετέχω, εκατοντάδες γάτες και γατάκια, πιστεύω πως έχω πλέον το δικαίωμα να γράψω δύο λόγια, σαν παράπονα για τη ρατσιστική φιλοζωϊα που διακρίνει τον αγαπητό συμπολίτη Έλληνα. Για μία ακόμη φορά λοιπόν θα πω τα πράγματα όπως τα βλέπω από τη πλευρά των ανθρώπων που προσπαθούν και δεν αδιαφορούν. Τι εννοώ όμως με την έννοια αδιαφορία...? γιατί υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις αδιαφορίας.

 

Κατηγορία 1:
Η αδιαφορία (και αναισθησία) του φιλόζωου ιδιώτη που βάζει τη γάτα του να ζευγαρώσει. Παιδιά γεμίσαμε γατάκια, δε θα χαθεί το είδος... αν θέλετε μωρά, πάρτε καμιά 40αριά από το δρόμο ή αν δε θέλετε, μπορούμε να σας δώσουμε εμείς μερικά και εσείς στειρώστε τη γάτα σας. Αν έχετε γάτα και δεν έχετε να δώσετε 50 ευρώ να τη στειρώσετε, πείτε μας να σας τη στειρώσουμε εμείς. Προτιμότερο είναι να χρεωθούμε (γιατί δε τα έχουμε) 50 ευρώ x 10-20-30 γάτες, παρά να γεννηθούν 10-20-30 γατάκια που μετά θα αναζητούν οικογένειες.

Κατηγορία 2:
Η αδιαφορία του ατόμου που ταίζει τις γάτες, ξοδεύεται σε τροφές και δε τις αφήνει ποτέ ατάιστες, αντί να κρατήσει τα χρήματα και να τις στειρώσει μία μία, παρόλο που τις βλέπει να πολλαπλασιάζονται, να πεθαίνουν από ασθένειες ή από φόλες ή από αυτοκίνητα. Πότε θα καταλάβετε πως ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας αποτελείται από κάφρους που δηλητηριάζουν, πως ο άλλος μισός αποτελείται από αδιάφορους που ταίζουν προκαλώντας αυτούς που δηλητηριάζουν, από ιδιώτες που εκτρέφουν ημίαιμα και από γάτες που απλά πολλαπλασιάζονται και πεθαίνουν? Όλοι είμαστε απλά θεατές σε αυτό, γιατί? Είστε πολύ περήφανοι αν συμβάλλετε σε αυτό το κύκλο?

Κατηγορία 3:
Η αδιαφορία των εθελοντών που νομίζουν πως βοηθούν. Πάρε και εσύ μια γάτα, μπορείς, μη παίρνεις μόνο τηλέφωνο τα σωματεία! Πάρε το υγιέστατο γατάκι της γειτονιάς σου για λίγες ημέρες, βάλτο σε ένα δωμάτιο, σε μία αυλή, στο κρεββάτι σου, σε ένα κλουβάκι, ένα μικρό γατί χωράει παντού. Κράτησε το και σώσε του τη ζωή!

Κατηγορία 4:
Η αδιαφορία των εθελοντών που μπορούν να βοηθήσουν αλλα αρνούνται να ενταχθούν σε σωματεία! Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη διάθεση, το χρόνο και την ικανότητα να βοηθήσουν, αλλά αρνούνται να βοηθήσουν ενεργά σε σωματεία. Έτσι αποφασίζουν τη βοήθεια που θα προσφέρουν, να τη προσφέρουν μόνοι τους, προωθώντας τα 1-2-5 περιστατικά που βρίσκονται μπροστά τους, χωρίς να έχουν την ικανότητα ή τη διάθεση να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού. Και φυσικά ποτέ δεν αναλαμβάνουν σοβαρά περιστατικά-αυτά είναι για τα σωματεία. Όμως οι οικογένειες που θα πάρουν το ένα γατάκι που δεν έχει ανάγκη, μπορούν να σώσουν τη ζωή κάποιου που έχει τεράστια ανάγκη.


Image
Η περιθωριοποίηση των σωματείων

Τα σωματεία που λέτε, είναι μερικοί ηλίθιοι που έχουν γεμίσει τα σπίτια τους και τις ντουλάπες στους με γάτες, γιατί η κατηγορία 2 και η κατηγορία 3 φορτώνει συνεχώς τα περιστατικά σε αυτούς , εφόσον η κατηγορία 4 είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό και μετά υπάρχει η κατηγορία 1 που εμπλουτίζει το κύκλο με περισσότερες γάτες αντί να βοηθήσει. Κάπου εκεί υπάρχουν και οι αδέσποτες γάτες, που όντως έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Τα σωματεία λοιπόν αυτομάτως περιθωριοποιούνται λόγω έλλειψης χρόνου δε μπορούν να προωθήσουν τα περιστατικά τους (έχουν ξοδέψει αρκετό για την περίθαλψη), κανείς δε βοηθάει να δοθούν, με αποτέλεσμα:

Να παίρνουμε υγιή γατάκια από περιστατικά, συλλέκτες κτλ, τα οποία δε δίνονται ποτέ, μεγαλώνουν κοντά μας, τα εμβολιάζουμε, τα στειρώ νουμε και μετά αναγκαστικά τα αφήνουμε ελεύθερα. Όταν είμαστε γεμάτοι από γάτες που πραγματικά έχουν ανάγκη από βοήθεια, άρρωστα μωρά, νεογέννητα, τα οποία μεγαλώνουμε, εμβολιάζουμε, στειρώνουμε και όταν φτάσουν 6-7 μηνών αναγκαστικά τα αφήνουμε ελεύθερα, τότε η βοήθεια που προσφέρουμε δεν είναι ουσιαστική. Ο χώρος μας είναι γεμάτος πάντα, με ζώα που θα μπορούσαν να δίνονται σε οικογένειες, δε μπορούμε να αναλάβουμε τα χτυπημένα, περισσότερα άρρωστα ή περισσότερα νεογέννητα αν είμαστε γεμάτοι με υγιή γατιά που απλά μεγαλώνουν μέχρι να αφεθούν ελεύθερα.

Γιατί όμως κάνουμε αυτές τις διακρίσεις?

 

Αν θέλετε να βγείτε από το κύκλο της προσωρινής βοήθειας και να μπείτε στον κύκλο της ουσιαστικής βοήθειας, εμείς προτείνουμε να υιοθετείτε ζώα μόνο από φιλοζωϊκά σωματεία! Αυτό, γιατί τα σωματεία εκτός από την οργανωμένη δουλειά που κάνουν, την εμπειρία που έχουν σε σχέση με περίθαλψη, αποθεράπευση και υιοθεσία των ζώων, μόλις δώσουν το γατί που θα πάρετε, θα πάρουν άλλο που σίγουρα θα έχει άμεση ανάγκη. ¶ρα υιοθετώντας ένα, σώζετε δύο! Δίκαιο?

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Stray.gr