Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009 00:44

Cat Agility - Γατοζωή και βαρεμάρα

Το cat agility, η σβελτάδα της γάτας δηλαδή, είναι ένα σπορ για γάτες.

Με αυτό μπορεί η γάτα σας να εκτονώνεται όσο παίζετε μαζί για ατελείωτες ώρες, ή να προπονείται όσο λείπετε από το σπίτι και να μη βαριέται καταστρέφοντας τις αγαπημένες σας κουρτίνες και ρίχνοντας κάτω τα μικρο-πράγματα του σπιτιού. Το αντίστοιχο σπορ για σκύλους ξεκίνησε πριν 25 έτη από το Λονδίνο και από τότε έχει γίνει το αγαπημένο τους σπορ, παγκοσμίως.

Το cat agility είναι η νέα τρέλλα για γατόφιλους, παίζεται με διάφορους τρόπους, όμως ιδανικά κάντε τη ζωή της γάτας σας – παιχνίδι! Μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα ειδών μικρών ζώων, ειδικά υφασμάτινα τούνελ τα οποία λατρεύουν ή να πάρετε το αγαπημένο τους παιχνίδι δεμένο με ένα σχοινάκι ή ράβδο και να αυτοσχεδιάσετε, δημιουργώντας δικές σας κατασκευές.

Το παν είναι η γάτα μας να έχει κάτι να ασχοληθεί ακόμα και όσο εμείς λείπουμε, αν όμως αρνειται να παίξει μόνη της, τότε σίγουρα ένα 15λεπτο την ημέρα θα τη γυμνάσει πολύ.

Μάλλον το γατο-agility είναι το σπορ του μέλλοντος και για τις ελληνικές γάτες, γιατί έτσι και αλλιώς ήδη είναι πολύ δημοφιλές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Αμερική. Ο λόγος της διάδοσής του είναι μάλλον το ότι δημιουργεί χαρούμενες και υγιής γάτες, χωρίς στρες.

Για να παίξετε και να της μάθετε αυτά που θέλετε, θα χρειαστείτε σίγουρα υπομονή, πολλή όρεξη, κέφι αλλά και τη διάθεση να εμβαθύνετε στη σχέση με τη γάτα σας.

Στο σπορ αυτό όμως δεν χαροποιεί όλες τις γάτες. Θα πρέπει απαραίτητα να είναι μια φιλική, εξωστρεφής και ιδιαίτερα κοινωνική γάτα, με αρκετή δύναμη και όχι ιδιαίτερα παχιά. Βέβαια η προπόνηση για τις γάτες είναι σαν παιδική χαρά... ή ίσως «γατική-χαρά»... που δεν τις αφήνει να βαριούνται και τις βοηθάει να «κολλήσουν» στο νέο τους ενδιαφέρον για μεγάλο διάστημα αλλά και να εκτονωθούν τις ώρες που λείπετε. Ιδανικά βέβαια το παιχνίδι αυτό παίζεται με δύο (και παραπάνω) γάτες, ή με γάτα και άνθρωπο.

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα στο σπορ αυτό. Η ψυχικά υγιής γάτα, από τη φύση της εξερευνεί και διασκεδάζει βρίσκοντας νέα πράγματα. Αρέσει στη γάτα σας να γνωρίζει νέους ανθρώπους? Της αρέσει να τρέχει, να πηδάει και να σκαρφαλώνει? Γενικότερα παίζει με τους ανθρώπους και άλλες γάτες ή με τα παιχνίδια της? Αν η γάτα σας είναι ντροπαλή με τους ξένους, μπορείτε να τη βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να διώξετε το στρες.

Το κίνητρο γι'αυτό το σπορ, είναι πολύ βασικό. Αντίστοιχα με τους σκύλους που συνήθως έχουν το φαγητό, οι γάτες έχουν το παιχνίδι. Γι'αυτό είναι τόσο απιθανα ζώα. Παίξτε με τη γάτα σας και όταν κάνει κάτι που σας αρέσει, επιβραβεύστε την με χάδια, με μπράβο ή αγκαλιάζοντας την.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr