Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2002 02:00

Τοξοπλάσμωση

Είναι μια σχετικά συχνή λοίμωξη με πρωτόζωα (προσβάλλει περίπου το 25% των γυναικών), η οποία δεν είναι επικίνδυνη και μεταδίδεται στον άνθρωπο από κατοικίδια ζώα, κυρίως γάτες, αλλά και από μισοψημένο κρέας. Στη χώρα μας, το ποσοστό των οροθετικών γυναικών (όσων, δηλαδή, έχουν αντισώματα για την τοξοπλάσμωση) είναι 50 με 60% περίπου. Στη Γαλλία, όπου συνηθίζουν να τρώνε το φιλέτο τους μισοψημένο, το ποσοστό ανεβαίνει στο 90%, ενώ στην Αγγλία φτάνει μόνο στο 20 με 30%.

Ο κίνδυνος για συγγενή τοξοπλάσμωση (αυτή που παίρνει το έμβρυο από τη μητέρα του στην ενδομήτρια ζωή του) υφίσταται στην πρωτολοίμωξη, δηλαδή στην περίπτωση που μολυνθείτε πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη σας. Όταν η πρωτολοίμωξη συμβεί στην αρχή της κύησης, η πιθανότητα μόλυνσης του κυήματος είναι μικρή, αλλά η νόσηση βαρύτατη.

Αντίθετα, αν το έμβρυο μολυνθεί στο τέλος της κύησης, ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αλλά η νόσηση ελαφριά. Οι βλάβες τις οποίες προκαλεί η συγγενής τοξοπλάσμωση είναι: πρόωρος τοκετός, πυρετός, διόγκωση ήπατος και σπλήνας, διανοητική καθυστέρηση, εξάνθημα, ίκτερος, καταρράκτης, βραδύτητα ανάπτυξης, μικροκεφαλία ή υδροκεφαλία.

Ωστόσο, με τις εξετάσεις ρουτίνας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, η τυχόν μόλυνση θα εντοπιστεί και θα αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, οι πιθανότητες να προσβληθείτε, αν δεν έχετε ανοσία στην ασθένεια, είναι μικρές. Ίσως γιατί δεν έρχεστε σε επαφή με ζώα, αλλά και γιατί το ποσοστό των εγκύων, οι οποίες προσβάλλονται από τοξοπλάσμωση δεν ξεπερνά, σύμφωνα με τις στατιστικές, το 5%. Από αυτές τις μέλλουσες μητέρες, ούτε οι μισές δεν μεταδίδουν τη λοίμωξη στο έμβρυο. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε μερικά προληπτικά μέτρα για να μην προσβληθείτε από τοξοπλάσμωση. Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας κάθε φορά που χαϊδεύετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο και μην αφήνετε τη γατούλα σας να ανεβαίνει στο τραπέζι και τους πάγκους της κουζίνας.

Αναθέστε σε κάποιον άλλον να καθαρίζει την άμμο της και αν δεν βρείτε εθελοντή, φροντίστε να διεκπεραιώνετε με γάντια αυτό το καθήκον! Επίσης, να φοράτε τα γάντια, όταν ασχολείστε με τα παρτέρια στον κήπο. Να τρώτε το κρέας καλοψημένο και να πλένεστε πάρα πολύ καλά, όταν πιάνετε ωμό κρέας. Με λίγα λόγια, να τηρείτε με σχολαστικότητα όλους τους κανόνες υγιεινής.

Πηγή: https://health.in.gr/
Οδηγός Eγκυμοσύνης