Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2007 13:28

Εμβολιασμοί της γάτας

'Ολες οι γάτες και τα γατάκια, άσχετα αν ζουν εντός ή εκτός σπιτιού, πρέπει να εμβολιάζονται. Μερικές ιώσεις μεταφέρονται με τον αέρα αλλά ακόμα και ο άνθρωπος μπορεί να μεταφέρει ιώσεις μέσα στο σπίτι από τα ρούχα ή τα παπούτσια του. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να κολλήσει κάποια ίωση η γάτα σας αν βγαίνει στην αυλή ή εκτός σπιτιού, γι'αυτό ιδανικά θα πρέπει να προσέξουμε ώστε η γάτα μας να κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Ο κτηνίατρος σας θα σας ενημερώσει για τους συνηθισμένους εμβολιασμούς για τις νόσους της ρινοτραχειίτιδας, της πανλευκοπενίας, της πνευμονίας, της λευχαιμίας, του καλυκοϊού. Θα πρέπει το γατάκι σας να κάνει κάποιους επαναληπτικούς εμβολιασμούς εφόσον είναι υγιές και μόλις μεγαλώσει, αρκεί ο ετήσιος εμβολιασμός για να καλύψει τη γάτα σας.

Πριν εμβολιάσετε το γατάκι σας, φροντίστε να το έχετε αποπαρασιτώσει λίγες ημέρες πριν και να παρακολουθήσετε αν έχει υγρό στα μάτια, τσίμπλες, φτέρνισμα ή διάρροια πριν επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας.

Θα πρέπει να ρωτήσετε αν η γάτα σας θα πρέπει να εμβολιαστεί άμεσα ή μετά από εξετάσεις, για Λευχαιμία (Feline Leukemia Virus-FeLV), Λοιμώδη Περιτονίτιδα (Feline Infectious Peritonitis-FIP), Ανοσοανεπάρκεια (Feline immunodeficiency virus-FIV), ώστε να διασφαλίσετε πως η γάτα σας θα ζήσει κοντά σας υγιής, χωρίς φόβο να κολήσει κάποια από τις παραπάνω ασθένειες.

Ο εμβολιασμός της λύσσας γίνεται περίπου στον 4ο μήνα της ζωής της γάτας, όμως δε θεωρείται απαραίτητος για την Ελλάδα, εφόσον δεν έχει εμφανιστεί λύσσα τα τελευταία 40 χρόνια. Να θυμάστε πως οι εμβολιασμοί χρειάζονται αρκετό χρονικό διάστημα και μία γάτα δεν είναι πλήρως εμβολιασμένη μόνο με μία επίσκεψη στο κτηνίατρο.

Pets.gr