Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010 17:42

Ανεπάρκεια Αντισωμάτων (FIV)

Feline immunodeficiency virus (FIV)Ο ιός της Ανεπάρκειας Αντισωμάτων (FIV) είναι απλά γνωστός ως AIDS της γάτας. Είναι ένας ιός που εμφανίζεται στα αιλουροειδή παγκοσμίως. Περίπου το 11% των γατιών παγκοσμίως είναι μολυσμένα με FIV, ενώ περισσότερο από το 90% των λιονταριών στην Αφρική και σε μερικούς ζωολογικούς κήπους έχει εμφανιστεί θετικό στον ιό. Ο ιός αυτός δεν είναι απαραίτητα θανατηφόρος καθώς μπορούν να ζήσουν σχετικά υγιή ως φορείς για πολλά χρόνια. Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, η αποδοτικότητα του οποίου όμως, είναι αβέβαιη και οι γάτες θα εμφανίζονται θετικές μετά τον εμβολιασμό τους.
Το FIV ανακαλύφθηκε το 1986, όταν εξετάστηκαν γάτες με υψηλά ποσοστά εμφάνισης των κοινών μολύνσεων και έχει προσδιοριστεί από τότε ως ενδημική ασθένεια παγκοσμίως.

Θεραπεία γιαυτή την ασθένεια δεν υπάρχει, οι κτηνίατροι προτείνουν συντήρηση της γάτας με Ιντερφερόνη μία με δύο φορές το χρόνο. Συνιστάται έλεγχος κάθε 6 μήνες και επίσκεψη στον κτηνίατρο μας σε κάθε εμφάνιση απώλειας βάρους ή σε πιθανή δυσκολία αποθεράπευσης κοινών ασθενειών.

Μία εναλλακτική μέθοδος για όσους δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με το υψηλό κόστος της γατίσιας ιντερφερόνης, είναι η χορήγηση ανθρώπινης ιντερφερόνης στη γάτα από το στόμα για το οποίο όμως σίγουρα θα χρειαστεί η καθοδήγηση του κτηνιατρου.

Pets.gr