Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010 18:06

Λοιμώδης Περιτονίτιδα (FIP)

Feline infectious peritonitis (FIP) Η Λοιμώδης Περιτονίτιδα είναι μία αθεράπευτη ασθένεια που προσβάλει τις γάτες. Απο μερικούς θεωρείται πως προέρχεται από τον μολυσματικό ιό των αιλουροειδών (Feline Infectious Peritonitis Virus FIPV) ο οποίος είναι μετάλλαξη του Coronavirus (Feline Enteric Coronavirus FECV/FeCoV). Αν και φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με τον coronavirus, το αποτέλεσμα δεν έχει αποδειχθεί ακόμα με αποτέλεσμα το διχασμό στις απόψεις.
Εντούτοις, η πιο κοινή θεωρία είναι ότι το FECV μεταλλάσσεται σε FIPV. Ο αλλοιωμένος ιός έχει τη δυνατότητα να εισβάλλει και να αυξάνεται σε ορισμένα λευκά κύτταρα του αίματος και να προκαλεί τη καταστροφή των ιστών. Η ασθένεια είναι μοιραία αλλά το ποσοστό επίπτωσης τους είναι κατά προσέγγιση 1 σε 5000 σε οικογένειες με 1 ή 2 γάτες.

Θεραπεία γιαυτή την ασθένεια είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν υπάρχει, το μόνο για το οποίο προσπαθούν οι κτηνίατροι είναι να κρατήσουν το τίτλο χαμηλό με συντήρηση με Ιντερφερόνη μία με δύο φορές το χρόνο.

Προληπτικά, συνιστάται έλεγχος κάθε 6 μήνες και επίσκεψη στον κτηνίατρο μας σε κάθε εμφάνιση στοματίτιδας, ανορεξίας, συχνών εμετών και ξαφνικής απώλειας βάρους. Ιδανικά, προτείνεται η επίσκεψη μας στον κτηνίατρο για εξετάσεις αίματος από μικρή ηλικία. Αν είναι θετική η γάτα μας στη Λοιμώδη Περιτονίτιδα, θα πρέπει να μπορέσουμε, με την κατάλληλη θεραπεία, να κρατήσουμε τον τίτλο σε χαμηλά επίπεδα, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες για να νοσήσει.

Το στρες και οι απότομες αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της γάτας μας, παρατηρώντας την ξαφνική εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Pets.gr