Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011 05:28

Που πρέπει να κοιμούνται οι γάτες?

Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία όταν η γάτα σας ζει εντός σπιτιού. Ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για τραύματα, ή χτυπήματα από αυτοκίνητα, ή ακόμα και επίθεση από άλλα ζώα. Επίσης γλυτώνει από την πιθανότητα να κολλήσει τις κοινές μεταδοτικές ασθένειες. ΓιΆ αυτό και οι γάτες που ζουν εντός σπιτιού, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις γάτες που βγαίνουν και έξω ή από τις αδέσποτες γάτες. Αυτά όμως τα θετικά στοιχεία της σιγουριάς, συνοδεύονται από θυσίες. Η γάτα που ζει εντός σπιτιού μπορεί εύκολα να βαρεθεί και να γίνει δυστυχισμένη, ενώ η βαρεμάρα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές ή σε άλλα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως ανεξέλεγκτο γρατζούνισμα, επιθετικότητα, κατάθλιψη, λήθαργο, κλάμα, ανορεξία ή υπερβολική όρεξη, πολλές ώρες ύπνου ή και ατυχήματα εκτός της λεκάνης με την άμμο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η γάτα σας θα πρέπει να έχει πολλές ασχολίες και σίγουρα πάνω από δύο κρεβάτια.

Που κοιμάται η γάτα σας? Στο κρεβάτι σας? Στην πολυθρόνα σας? Στα ρούχα σας? Στο μαξιλάρι σας ή μήπως πάνω σας?

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι αδιανόητο να κοιμάται η γάτα στο κρεβάτι μαζί τους. λλοι πάλι πιστεύουν ότι απλά δεν γίνεται διαφορετικά. Ακόμα όμως και αν αφήνετε τελικά τη γάτα σας να κοιμάται μαζί σας το βράδυ, να ξέρετε ότι σίγουρα χρειάζεται να έχει και έναν όλο δικό της χώρο να κοιμάται όποτε επιθυμεί.

Η γάτα έχει μεγάλη ανάγκη να νιώθει πως ένας χώρος είναι αποκλειστικά δικός της. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη με τους δικούς της χώρους όπως την λεκάνη με την άμμο της, όμως σίγουρα και η ύπαρξη ενός δικού της κρεβατιού είναι σημαντική. Εφόσον μάλιστα είναι δεδομένο το ότι η γάτα κοιμάται 13-16 ώρες την ημέρα, σίγουρα η χρήση του θα είναι συχνή.

Πως μπορείτε να βρείτε τι τύπος κρεβατιού αρέσει στη γάτα σας?

Παρατηρείστε την καθημερινή συμπεριφορά της. Θα μάθετε πολλά από αυτό. Σε πολλές γάτες αρέσει να κάθονται δίπλα στο παράθυρο για πολλές ώρες, να κοιμούνται με τις ώρες κάτω από τον ήλιο που μπαίνει, ή να παρατηρούν τον κόσμο που περνάει απέξω. Σε άλλες αρέσει να μπαίνουν μέσα σε ντουλάπες και να εξαφανίζονται για ώρες ή να φτιάχνουν τη φωλιά τους για να είναι εντελώς αποκλεισμένες στην ηρεμία τους τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Όταν έρχεται η ώρα της επιλογής κρεβατιού, είναι σημαντικό να της δώσετε πολλές επιλογές σε διαφορετικά σημεία.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα ωραίο σημείο κοντά στον ήλιο, το απόγευμα ένα μέρος κοντά σας και το βράδυ ένα ζεστό κρεβάτι που θα της χαρίσει την ησυχία που επιθυμεί, είναι ο ιδανικός συνδυασμός.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr