Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2001 03:00

Περιποίηση και Πλύσιμο

Θέλετε να πλύνετε το γατάκι σας. Είναι όμως σωστό? Τις γάτες καλό είναι να μην τις πλένουμε, εκτός και άν έχουν λερωθεί πολύ. Η γάτα είναι ιδιαίτερα καθαρό ζώο και επιμελείται με προσοχή την καθαριότητα της γούνας της έτσι ώστε να μην χρειάζεται η δική μας φροντίδα.

Οι κοντότριχες γάτες δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση παρά ένα καλό χτένισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και λίγο πιο συχνά τις περιόδους που μαδούν. Οι τρίχες που είναι να πέσουν, φεύγουν πολύ εύκολα με μία ειδική βούρτσα, χτένα, ή ένα κομμάτι δέρμα.

Image

Οι μακρύτριχες γάτες, χρειάζονται πιο συχνά χτένισμα και βούρτσισμα και αν παραμελήσουμε την φροντίδα αυτή, είναι πολύ πιθανό και συνηθισμένο να δημιουργηθούν μπάλες από τρίχες στο στομάχι της γάτας. Επειδή οι τρίχες τους λερώνονται πιο εύκολα και μαζεύουν ακαθαρσίες και χώμα, το μπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μόνη λύση.

Image

Το μπάνιο πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό, σε ένα ζεστό δωμάτιο και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα απαλό σαμπουάν ειδικό για γάτες. Η γάτα θα πρέπει να ξεπλυθεί πολλές φορές με καθαρό χλιαρό νερό, να σκουπιστεί καλά και αφού στεγνώσει, πρέπει να την χτενίσουμε.

Οι περισσότερες γάτες δεν δέχονται το μπάνιο με νερό εύκολα και προτιμούν το στεγνό καθάρισμα ή με υγρό πανί.