Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007 14:19

Ξύσιμο και κόψιμο των νυχιών

Το ξύσιμο είναι πολύ σημαντική βιολογική ανάγκη της γάτας. Γι’αυτό δε πρέπει να την τιμωρήσετε αν γρατζουνάει τα επιπλά σας, ακόμα και αν της έχετε τοποθετήσει ειδικό νυχοδρόμιο. Αν αγοράσετε νυχοδρόμιο αφού η γάτα σας έχει ήδη επιλέξει σημείο γραντζουνίσματος, τότε σκεπάστε αυτό το σημείο με κάποιο πλαστικό και έτσι η γάτα θα εντοπίσει άμεσα το νυχοδρόμιο της. Στη περίπτωση που δυσκολεύεται, πιάστε τα πατουσάκια της και τοποθετήστε τα πάνω στο νυχοδρόμιο, κάνοντας απαλές κινήσεις ώστε να καταλάβει πως εκεί είναι ο σωστός χώρος για το ξύσιμο.

Image

Αν δείτε πως η γάτα σας συνεχίζει να γραντζουνάει τα έπιπλα, δοκιμάστε να της πετάξετε λίγο νερό με σπρέυ και να πείτε «όχι» ή «μη». Αντίθετα, αν τη δείτε να χρησιμοποιεί το νυχοδρόμιο, χαιδέψτε τη και δώστε της μια λιχουδιά.

Τα νύχια της γάτας θα πρέπει να κόβονται περίπου μία φορά το μήνα. Για να καταφέρετε να της κόψετε τα νύχια με ευκολία, καθίστε κάπου και βάλτε τη στα πόδια σας. Καθώς την κρατάτε μαλακά, πιέστε λίγο το πατουσάκι της για να βγουν τα νύχια και χρησιμοποιώντας το ειδικό κοπτάκι νυχιών γάτας, κόψτε ένα ένα τα νύχια στην άκρη τους και όχι πολύ ψηλά για να μη πονέσει. Αν το κόψετε πιο ψηλά, το νύχι θα ματώσει και η γατούλα σας θα πονέσει.

Pets.gr