Παρασκευή, 04 Απριλίου 2008 12:29

Εκπαίδευση γάτας για να χρησιμοποιεί την άμμο

Οι γάτες δε ξέρουν να χρησιμοποιούν την άμμο από την αρχή της ζωής τους, γιΆαυτό θα χρειαστεί να βοηθήσετε το νεαρό γατάκι σας να εκπαιδευτεί για να τη χρησιμοποιεί. Όταν το γατάκι αρχίσει να μυρίζει γύρω γύρω και σε γωνίες του σπιτιού, κυρίως μετά από τα γεύματα, τοποθετήστε το γρήγορα αλλά απαλά μέσα στο κουτί με την άμμο. Μαλακά ξύστε τις πατούσες του πάνω στην άμμο για να καταλάβει ότι αυτός είναι ο χώρος που θα χρησιμοποιεί για να σκάβει. Αν το γατάκι σας έχει κάποιο ατύχημα μια φορά, απλά καθαρίστε το με ένα πανί και τοποθετήστε το μέσα στο κουτί με την άμμο. Μετά τοποθετήστε το γατάκι μέσα στο κουτί και ξύστε πάλι λίγο τις πατούσες του, για να καταλάβει που πρέπει να πηγαίνει. Μην το τιμωρήσετε σε καμία περίπτωση για κάποιο ατύχημα, καθώς αυτό θα δυσκολέψει πολύ το να μάθει να χρησιμοποιεί το κουτί και θα του μάθει μόνο να μην κάνει τίποτα μπροστά σας.

Αν η συμπεριφορά της γάτας σας δεν αλλάζει και έχει συχνά ατυχήματα, ή αν ενώ χρησιμοποιεί την άμμο κανονικά ξαφνικά αλλάξει, θα πρέπει να την εξετάσει άμεσα κτηνίατρος για να δει μήπως έχει προβλήματα υγείας. Πριν από αυτό, κοιτάξτε αν το κουτί της άμμου είναι καθαρό, αν αλλάξατε το σημείο ή μήπως η γάτα σας έχει ενοχληθεί από νέα ζώα ή ανθρώπους που βρίσκονται στο σπίτι. Αν κάτι από αυτά συμβαίνει, η γάτα σας θα προσαρμοστεί γρήγορα τη νέα καθημερινότητα και θα αποκτήσει τις παλιές συνήθειες.

Ένας εύκολος τρόπος εκπαίδευσης της γάτας για να χρησιμοποιεί την άμμο, είναι να την έχετε σε περιορισμένο χώρο, π.χ. σε cat park ή σε κάποια μεγάλη κλούβα μεταφοράς που να χωράει μέσα και τη λεκάνη με την άμμο της ή μία μικρότερη λεκάνη για την άμμο. Σε λίγες μόνο ημέρες θα έχει μάθει να χρησιμοποιεί την άμμο ακόμα και αν είναι μικρό γατάκι, στη προσπάθεια του να του να κρατήσει τον περιορισμένο χώρο του καθαρό.

Σημείωση: Θυμηθείτε πως οι γυναίκες θα πρέπει πάντα να προσέχουν τον καθαρισμό της άμμου γιατί μπορεί να προκληθεί σε κάποιες περιπτώσεις τοξοπλάσμωση από λάθος καθαρισμό. Πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι μετά από κάθε καθαρισμό, ενώ η χρήση πλαστικών γαντιών μιας χρήσης είναι σίγουρη σε κάθε περίπτωση.