Κυριακή, 06 Μαΐου 2012 21:32

Κόκκαλο στο σκύλο?

Η ιδέα ότι είναι φυσικό για το σκύλο να μασουλάει μαγειρεμένα κόκκαλα, είναι πολύ δημοφιλής. Ωστόσο, είναι μια επικίνδυνη συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στο κατοικίδιο σας.


Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ασφαλές να δίνουν στο σκύλο μαγειρεμένα οστά, συνήθως από μπριζόλα ή αρνί. Σύμφωνα όμως με το Κέντρο Κτηνιατρικής στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αυτό είναι απαγορευτικό, αφού τα κόκκαλα δεν είναι ασφαλή, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

Δίνοντας στο σκύλο σας ένα μαγειρεμένο κόκκαλο, σύντομα μπορεί να τον κάνει υποψήφιο ασθενή του κτηνιάτρου σας, αφού η πιθανότητα επείγουσας χειρουργικής επέμβασης είναι πολύ κοντά από τη στιγμή που θα το μασουλήσει.

Φροντίστε να απομακρύνετε τα αποφάγια σας από το τραπέζι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να τα πάρει ο σκύλος σας ακόμα και αν πρόκειται για εξειδικευμένο κλέφτη.

Τοποθετήστε τα ψηλά, σε χώρο που δεν έχει πρόσβαση ο σκύλος σας, ή απλά απομακρύνετε τα αμέσως από το σπίτι σας. Παράλληλα, προσπαθήστε να δώσετε προσοχή κατά τη διάρκεια της βόλτας γιατί είναι πιθανό να συναντήσετε πολλά κόκκαλα στα σκουπίδια από τα αποφάγια.

Οι δέκα βασικοί λόγοι που είναι κακή ιδέα το να δώσετε μαγειρεμένο κόκκαλο στο σκύλο σας, ξεκινώντας από τους λιγότερο σημαντικούς:
 
Σπασμένα δόντια: Μπορεί να απαιτηθεί ακριβή κτηνιατρική οδοντιατρική

Τραυματισμός γλώσσας ή στόματος: Μπορεί να έχει αιματηρά αποτελέσματα και παράλληλα με το βρώμικο κόκκαλο, να χρειαστεί άμεσα ο σκύλος να μεταφερθεί σε κτηνίατρο.

Τραυματισμός του οισοφάγου: Ο οισοφάγος είναι η ένωση του στόματος με το στομάχι. Αν το κόκκαλο κολλήσει στο σημείο αυτό, ο σκύλος θα έχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε κλινική.

Τραυματισμός του λάρυγγα: Ένα πολύ μικρό κομμάτι οστού, μπορεί να κολλήσει στον λάρυγγα και να δυσκολεύεται ο σκύλος σας στην αναπνοή. Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται η άμεση μεταφορά στον κτηνίατρο.

Στομάχι: Αν το κόκκαλο φτάσει επιτυχώς στο στομάχι, υπάρχει η πιθανότητα να είναι πολύ μεγάλο για να περάσει από εκεί στα έντερα. Ανάλογα από το μέγεθος του οστού, το σκυλί μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση ή ακόμα και επώδυνη χειρουργική επέμβαση του ανώτερου γαστρεντερικού, ώστε να αφαιρεθεί το κόκκαλο.

Έντερο: Ένα μικρό κομμάτι από οστό, μπορεί να σχίσει το έντερο και τότε είναι παραπάνω από επείγουσα η χειρουργική επέμβαση.

Δυσκοιλιότητα: Οφείλεται σε θραύσματα οστών. Το σκυλί μπορεί να δυσκολεύεται να ενεργηθεί για μέρες και αυτό οφείλεται σε κομματάκια οστών, τα οποία ξύνουν το εσωτερικό του παχέος εντέρου καθώς κινούνται. Αυτό προκαλεί φριχτούς πόνους στον σκύλο.

Περιτονίτιδα: Ένα από τα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα, λόγω της δημιουργίας βακτηριακών λοιμώξεων στην κοιλιά που προκαλούν τα θραύσματα οστών τα οποία τρυπούν τα τοιχώματα του στομαχιού ή του εντέρου.

Αντικαταστείτε τις μαγειρεμένες αυτές λιχουδιές, με τα ειδικά κόκκαλα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή με ωμά κόκκαλα, τα οποία βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών, απασχολούν και ευχαριστούν το σκύλο για πολλή ώρα και είναι ασφαλή για μασούλημα.

Παρόλαυτα, να επιβλέπετε πάντα το σκύλο σας όταν μασουλάει κόκκαλα για πρώτη φορά ακόμα και αυτά του εμπορίου και να φροντίζετε να χρησιμοποιείτε ωμά κόκκαλα τα οποία να έχετε καταψύξει ανάλογα ώστε να είναι ελεύθερα από μικρόβια.

Ανάπτυξη μικροβίων λόγω ωμής διατροφής (BARF):

• Σαλμονέλα • Campylobacter • Trichinella spiralis • Aujesky virus
•Toxoplasma • Clostridium • Anisakidae • Ταινίες • Echinococcus • Coccidia • Gyardia

Για τους ιούς και τα βακτήρια θα πρέπει να εφαρμόζονται τα εξής:

• Κατάψυξη στους -20°C για 24 ώρες για ενήλικα παράσιτα.
• Κατάψυξη στους -20°C για 7 μέρες ή -35°C για 15 ώρες για βακτήρια.
• Κατάψυξη στους -15°C για 20 μέρες για την Trichinella spiralis.

Pets.gr