Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 17:23

Σκόρδο & Κρεμμύδι στο φαγητό?

Πολλές φορές έχουμε δώσει στο κατοικίδιο μας σουβλάκι, πίτσα ή ακόμα και κρεμμυδόπιττα. Έχετε σκεφτεί τι μπορεί να του συμβεί αν φάει κρεμμύδι ή σκόρδο?
Αν σας ξέφυγε από τον έλεγχο και σας έκλεψε την κρεμμυδόπιτα από το τραπέζι, τότε θα πρέπει να το προσέξετε για τις επόμενες 3-5 ημέρες και είστε σε ετοιμότητα για να το μεταφέρετε στον κτηνίατρο γρήγορα.

Το κρεμμύδι είναι τοξικό για τους σκύλους και τις γάτες και βλάπτει πολύ σοβαρά το συκώτι τους. Αν οι σκύλοι καταναλώσουν πολύ κρεμμύδι ή σκόρδο, αναπτύσσουν μία χημική αντίδραση στο αίμα που λέγεται αιμολυτική αναιμία. Δεν παίζει κανένα ρόλο το πως είναι μαγειρεμένα ή αν είναι ωμά. Η ποσότητα είναι που μετράει.

Όμως ακόμα και για μικρές ποσότητες, εργαστηριακά έχουν παρατηρηθεί διαφορές στο αίμα και προβλήματα στο συκώτι. Οι γάτες είναι πιο ευαίσθητες στην τοξικότητα του κρεμμυδιού και καλό είναι να το αποφεύγετε τελείως. Το σκόρδο σε μεγάλη ποσότητα παράγει αντίστοιχη τοξικότητα σε γάτες και σκύλους όμως ενώ οι γάτες είναι πιο έξυπνες και δεν θα αυτοδηλητηριαστούν με σκόρδο, μερικοί σκύλοι θα μπορούσαν να καταβροχθίσουν ακόμα και ένα κουβά.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης στο κατοικίδιο μας είναι εμετός, διάρροια και αδιαφορία για το φαγητό. Θα είναι πολύ κακόκεφο, αδύναμο και θα έχει μεγάλες δυσκολίες στην αναπνοή.

Το περίεργο είναι ότι η δηλητηρίαση εμφανίζεται λίγες μέρες μετά την κατανάλωση και μπορεί να έχετε δηλητηριάσει το ζώο σας χωρίς να το θέλετε ή να νομίζετε πως κάτι έφαγε στη βόλτα.

Pets.gr

Έκθεση εικόνων