Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2006 05:00

Πως να επιλέξετε τον σωστό εκπαιδευτή

Έχοντας να επιλέξετε ανάμεσα σε τόσους πολλούς επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων, είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε πως να το κάνετε σωστά και ποιος είναι ο σωστότερος για το ζώο σας, δίνοντας το ποιοτικότερο αποτέλεσμα, με το μικρότερο ψυχικό κόστος στο σκύλο. Και επειδή το χαμηλό κόστος μπορεί να σημαίνει και χαμηλή ποιότητα ή καταστροφικά αποτελέσματα για το χαρακτήρα του σκύλου μας, προσέξτε πολύ καλά πριν αποφασίσετε.

Θα πρότεινα λοιπόν να θέσουμε κάποια κριτήρια σε σχέση με τα παραπάνω:

 • Κάντε την πολύ χρήσιμη κίνηση της έρευνας. Διαβάστε περιοδικά, μιλήστε με φίλους, καλέστε φιλοζωϊκά σωματεία, ακούστε απόψεις και μάθετε την φήμη που έχει ο κάθε εκπαιδευτής στο χώρο.
 • Πρέπει να μάθετε το εκπαιδευτικό του προφίλ και παρελθόν, τα χρόνια εμπειρίας του και που εξειδικεύεται. Πρέπει να επιμείνετε στις ερωτήσεις σας ώσπου να πάρετε απαντήσεις.
 • Διαβάστε για τις μεθόδους θετικής εκπαίδευσης, για τις υπόλοιπες μεθόδους και για το τι χρησιμοποιεί ο κάθε εκπαιδευτής. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι θετικής εκπαίδευσης, πολλές από τις οποίες είναι το λιγότερο ανούσιες και «χάσιμο χρόνου». Αντίθετα υπάρχουν πολλές μέθοδοι εκπαίδευσης με επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ζώου μας. Βρείτε τον εκπαιδευτή που δεν δουλεύει ούτε στο ένα άκρο, ούτε στο άλλο.
 • Όταν βρείτε τον ιδανικό εκπαιδευτή, θα το καταλάβετε. Πρέπει όμως να ψάξετε και όταν τον βρείτε να είστε σίγουροι πως θα το καταλάβετε αμέσως. Η αγάπη του για τα ζώα, η αφοσίωσή του στο επάγγελμα του και τα εκπαιδευμένα ζώα του που θα δείτε, είναι η απόδειξη πως έχετε επιλέξει τον σωστό δάσκαλο.
 • Σκύλος και εκπαιδευτής θα δείτε πως επικοινωνούν, ο σκύλος θα είναι χαρούμενος, όχι φοβικός και ο εκπαιδευτής θα είναι χαλαρός και ήρεμος, δίνοντας εντολές στο ζώο του τις οποίες αυτό θα υπακούει χωρίς φόβο αλλά με χαρά. Σημαντικό είναι ο σκύλος να έρχεται σε άμεση επαφή με το σκύλο σας, να τον χαιδεύει και να παίζει μαζί του.
 • Οι αφοσιωμένοι εκπαιδευτές πηγαίνουν σε σεμινάρια, παρακολουθούν μαθήματα νέων μεθόδων και ενημερώνονται συχνά για οτιδήποτε νέο δεδομένο στην συμπεριφορά/εκπαίδευση των σκύλων. Επίσης διαβάζουν βιβλία και συμμετέχουν σε ομάδες εκπαιδευτών, συζητώντας για την καλυτέρευση πάντα των μεθόδων τους.
 • Οι δάσκαλοι που έχουν το «δώρο» της μετάδοσης/επικοινωνίας με τον σκυλο, κάνουν τα μαθήματα πιο ευχάριστα για τον μαθητή τους σκύλο και τον μαθητή άνθρωπο, περνώντας έτσι ευχάριστα την ώρα τους και ξεχνώντας πως αυτό που κάνουν είναι μάθημα, αλλά νοιώθωντας πως είναι παιχνίδι.
 • Η συνεργασία με φιλοζωϊκά σωματεία, οργανισμούς και ομίλους είναι πάντα επιθυμητή, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα της δουλειάς του εκπαιδευτή. Ένας ενεργός και δικτυωμένος εκπαιδευτής είναι πιο έμπειρος, πιο ενημερωμένος, πιο αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει, άρα και ιδανικότερος για τον σκύλο μας.
 • «Κέρδος από την ηθική εκπαίδευση και συμπεριφορά του εκπαιδευτή» είναι αυτό που ζητάμε και όχι «ηθική εκπαίδευση λόγω του κέρδους». Η επιτυχία του είναι θεμιτή για την επιλογή μας, αλλά πρώτα πρέπει να σιγουρευτούμε πως ο υποψήφιος εκπαιδευτής μας (σκύλου και ιδιοκτήτη) είναι ηθικά εντάξει απέναντι στα ζώα και δεν στοχεύει μόνο στο κέρδος. Πρέπει πρώτα να αγαπάει αυτό που κάνει.
 • Επιβεβαιώστε από τουλάχιστον δύο έγκυρες και έμπιστες πηγές πως ο εκπαιδευτής που επιλέξατε είναι ιδανικός. Διαφορετικά ΠΡΟΣΟΧΗ!
 • ΠΡΟΣΟΧΗ! Οποιοσδήποτε μπορεί να λέει πως είναι εκπαιδευτής σκύλων ή κάτι αντίστοιχο. Εντυπωσιακές διαφημίσεις και μεγαλιώδεις τίτλοι είναι από τα μείον. Ερευνήστε πριν αποφασίσετε, ζητείστε να δείτε τον εκπαιδευμένο σκύλο του εκπαιδευτή που επιλέξατε καθώς και έναν εκπαιδευμένο σκύλο κάποιου πελάτη του.
 • ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν ενημερωθείτε πως ο υποψήφιος εκπαιδευτής συνεργάζεται με φιλοζωϊκά σωματεία, ομίλους ή οργανισμούς, ζητήστε τηλέφωνα και ερευνήστε! Υπάρχει περίπτωση ένας αξιόλογος εκπαιδευτής να μην συνεργάζεται με φιλοζωϊκά σωματεία αλλά να κάνει εξαιρετική δουλειά. Το να προτείνει όμως κάποιο φιλοζωϊκό σωματείο έναν-δύο εκπαιδευτές, είναι σίγουρα θετικό, ειδικότερα αν γνωρίζουν τη δουλειά τους.
 • ΠΡΟΣΟΧΗ! Συχνό φαινόμενο για μερικούς τυχαίους αυτο-ονομαζόμενους εκπαιδευτές, είναι να έχουν παρακολουθήσει 1-2 ημερών σεμινάριο από ειδικούς ή σε Πανεπιστήμια και μετά διαδίδουν πως έχουν δουλέψει με αυτούς τους ανθρώπους. Όμως υπάρχει διαφορά.
 • Επιβεβαιώστε πόσα χρόνια εκπαιδεύει ζώα ο υποψήφιος εκπαιδευτής. Ενώ τα χρόνια δεν επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα της ποιοτικής εκπαίδευσης, σίγουρα η εμπειρία είναι ένα επιπλέον προσόν.
 • ΠΡΟΣΟΧΗ στους εκπαιδευτές που νοιάζονται περισσότερο για την δημοσιότητα και τις δημόσιες σχέσεις παρά για τον σκύλο σας και την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν. Ένα-δύο δοκιμαστικά μαθήματα θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε.
 • Όταν καταλήξετε στο ποσό που θα πληρώσετε για την εκπαίδευση του σκύλου σας, μην προπληρώσετε όλο το ποσό. Υπάρχουν εκπαιδευτές που ενώ πληρώνονται όλο το ποσό από την αρχή, μετά δεν τελειώνουν τα μαθήματα της εκπαίδευσης και έτσι ο σκύλος σας θα πρέπει να εκπαιδευτεί αλλού από την αρχή.

Pets.gr
Μαρίνα Λυμπεροπούλου

©Pets.gr - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου της παρούσας σελίδας