Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014 00:57

Εντολή "άστο"

Θα προσπαθήσουμε να σας δείξουμε πως μπορείτε να αποτρέψετε το σκύλο σας από το να σας δαγκώνει τα ρούχα την ώρα που θέλετε να βγείτε βόλτα ή να τον σταματήσετε να δαγκώνει το παιχνίδι του όταν θεωρείτε πως είναι απαραίτητο.

 

Η εντολή άστο, είναι πολύ σημαντική και κανονικά πρέπει ο σκύλος να τη μαθαίνει από μικρή ηλικία. Ειδικότερα αν μιλάμε για κάποια κυριαρχική φυλή, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μεγάλωμα του κουταβιού μας και με εντολές σαν αυτή, πρέπει να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο.

Αν ο σκύλος μας δαγκώνει τα ρούχα μας, την ώρα που πάει να πιάσει το παντελόνι μας, θα πρέπει να του δίνουμε το αγαπημένο του παιχνίδι, αποτρέποντας τον από το να δαγκώνει εμάς.

Κρατώντας στο στόμα του το παιχνίδι, ζητάμε από το σκύλο να αφήσει το παιχνίδι του. Για να το πείσουμε εύκολα να το κάνει αυτό, βάζουμε στη μύτη του σκύλου μια λιχουδιά και του δίνουμε την εντολή άστο. Μόλις το αφήσει, του λέμε να κάτσει, του το δίνουμε και του λέμε μπράβο.

Η ίδια άσκηση μπορεί να γίνει και χωρίς λιχουδιά, με λίγη περισσότερη υπομονή. Κρατώντας το παιχνίδι στο στόμα του σκύλου, σταματάμε να παίζουμε μαζί του.

‘Εχοντας τα χέρια μας σταθερά, δίνουμε την εντολή και περιμένουμε να το αφήσει. Μόλις το κάνει, του λέμε μπράβο και του δίνουμε αμέσως πάλι το παιχνίδι του.

Η επανάληψη είναι πολύ σημαντική, γι’αυτό ειδικά σε περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς, μην ξεχνάτε να κάνετε την ίδια άσκηση αρκετές φορές.

Σημείωση: Μην λέτε πολλές φορές την λέξη «άστο» κατά τη διάρκεια της άσκησης, γιατί ο σκύλος σας θα μάθει να περιμένει να του δώσετε την εντολή τόσες φορές όσες και στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να τον μπερδεύετε.

Pets.gr