Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016 01:14

Ο χειρότερος σκύλος, μου έμαθε πολλά

Όταν βγάζω βόλτα τους σκύλους μου, τους θαυμάζω και ίσως επειδή εκείνη την ώρα χαλαρώνω, σκέφτομαι διάφορα.

Έβλεπα την Μπάρι λοιπόν, πόσο όμορφη είναι όταν περπατάει χαρούμενη με την ουρά πάνω και επιλέγει μυρωδιές, αποφασίζει ποιο δρόμο θα πάρει η βόλτα όλων μας, δε θέλει να στρίψει αλλά να πάει ευθεία και διάφορα άλλα όμορφα.

Για την ιστορία της Μπάρι έχω γράψει αρκετές φορές, όμως ποτέ δε μπορώ να περιγράψω αυτό το σκύλο αρκετά καλά.

Αυτός ο σκύλος μου έμαθε πολλά και ποτέ δε σταματά να με εκπλήσσει. Είναι ένα ζώο που κακοπέρασε, πιθανότατα γεννήθηκε στο δρόμο και ήταν τρομερά φοβισμένη, μακρυά από ανθρώπους, τους κρατούσε σε απόσταση. Ποτέ δεν παραπονέθηκε, ποτέ δε ζήτησε τίποτα, πάντα ευγενική και πάντα σιωπηλή, κοιτάζει με τα λαμπερά και θλιμμένα της μάτια όταν θέλει κάτι και περιμένει. Σήμερα η Μπάρι είναι ένα ζώο που το μόνο που κάνει είναι να δίνει χαρά, αγάπη και ηρεμία.

Βλέποντας τη Μπάρι, σκέφτομαι διαρκώς όλους αυτούς που είδαν την αγγελία υιοθεσίας της, όλους αυτούς που την είδαν και την προσπέρασαν γιατί ήθελαν κουτάβι αλλά και αυτούς που την είδαν και την προσπέρασαν γιατί δεν τους άρεσε. Ναι έτσι απλά, ξέρω οτι η Μπάρι δεν άρεσε, ούτε αρέσει στην πλειοψηφία του κόσμου, όμως αν μπορούμε να πούμε ότι ένα ζώο έχει γεννηθεί για να μας δώσει κάτι, αυτή είναι σίγουρα μια τέτοια περίπτωση.

Αντίστοιχα υπάρχει ο Rehab, σκύλος κυνομαχιών της φίλης μου της Ελισσάβετ, που τη βοηθάει στις συνεδρίες της, υπάρχει ο Μπόμπος, που είναι ένας από τους τρεις πρώτους σκύλους θεραπευτές ηλικιωμένων στην Ελλάδα μαζί με την Τσέπη, επίσης και οι δύο σκύλοι κυνομαχιών.

Παράλληλα με τους παραπάνω, υπάρχουν και άλλα ζώα που γεννήθηκαν για να δίνουν και βρίσκονται κλεισμένα σε κλούβες κυνοκομείων. Αυτά μάλιστα είναι τα «τυχερά», αφού έχουν διασωθεί από εκατοντάδες περιπτώσεις κακοποιήσεων ή εγκατάλειψης, όμως υπάρχουν και τα εκατομμύρια άλλα, που βρίσκονται σε σπίτια και κακοποιούνται ή απλά παραμελούνται και δεν τους δίνεται ποτέ η ευκαιρία να δώσουν αυτά που έχουν να δώσουν.

Κακά τα ψέμματα, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν ένα ζώο με βασικό κριτήριο την εξωτερική του εμφάνιση, αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να φυτέψω στο μυαλό αυτών των ανθρώπων, πως αν θέλουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, οφείλουν στον εαυτό τους να ανοίξουν το μυαλό τους ώστε να μπορέσουν να δουν. Να δουν πέρα από το χρώμα, από το τρίχωμα, από τη φυλή και το μέγεθος.

Ξέρω πολύ καλά πως όσοι με πιστέψουν, θα αλλάξει η ζωή τους.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr