Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008 03:05

Σκύλοι και παιδιά, Παιδιά και σκύλοι

Έχουμε ακούσει αρκετές φορές σκύλους να σώζουν παιδιά, σκύλους να είναι οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών. Από την άλλη, πάρα πολλές φορές οι σκύλοι αφήνονται στο δρόμο εξαιτίας των παιδιών της οικογένειας ή το κουτάβι παραμελείται λόγω του νέου μωρού που έρχεται. Σκύλοι και παιδιά, μπορεί να είναι οι καλύτεροι ή οι χειρότεροι φίλοι. Εμείς όμως θέλουμε πάντα την καλύτερη σχέση και γιαυτήν προσπαθούμε πάντα.

Η κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση του σκύλου, όταν ακόμα είναι κουτάβι και από την ώρα που θα έρθει στην καινούρια του οικογένεια, είναι το κλειδί της καλής σχέσης. Τα κουτάβια πρέπει να μάθουν να δέχονται ανθρώπους όλων των ηλικιών και αυτό γίνεται έχοντας εμπιστοσύνη ο σκύλος σε εσάς και εσείς σε αυτόν. Ακόμα και αν δεν έχετε ή αν δεν σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδιά, ο σκύλος σας πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά σε αυτά. Ο λόγος της περίεργης σχέσης τους, είναι γιατί τα παιδιά «απειλούν» το σκύλο. Τα παιδιά είναι ψηλότερα, έχουν πιο δυνατές φωνές, κάνουν γρήγορες και απότομες κινήσεις, πολλές φορές δεν είναι ευγενικά και ταυτόχρονα είναι απρόβλεπτα. Πρέπει να σιγουρευτείτε πως ο σκύλος σας συμμετέχει σε αρκετές ενέργειες της οικογένειας και του περιβάλλοντος γύρω του και πως δέχεται όλες τις μυρωδιές και ήχους. Ο σκύλος πρέπει να μάθει να δέχεται τις νέες καταστάσεις και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να είναι κοινωνικός και να επικοινωνεί μαζί σας αρκετά.

Image

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως να συμπεριφέρονται στους σκύλους. Το τράβηγμα των αυτιών και της ουράς, το πείραγμα γενικότερα, το οποιοδήποτε χτύπημα, η ενόχληση όταν ο σκύλος κοιμάται, μπορούν να οδηγήσουν σε άσχημα αποτελέσματα. Οι δεκτικοί σκύλοι βέβαια, μπορούν να ανέχονται πολλά και να μην ενοχλούνται από πειράγματα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους όταν αγγίζονται από ανθρώπους, μπορούν να αφήνουν τα παιδιά να τους παίρνουν τα παιχνίδια, να ακούν διάφορους ήχους. Ακόμα και ο καλύτερα εκπαιδευμένος σκύλος όμως και ο πιο ανεκτικός, έχει τα όριά του. Αρκετές φορές, όταν ένας σκύλος δαγκώνει, δεν είναι απαραίτητα δικό του φταίξιμο, αλλά αποτέλεσμα κακής συμπεριφοράς του παιδιού. Οι σκύλοι έχοντας καλές και κακές ημέρες, μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από το τράβηγμα του αυτιού τους ή της ουράς και να αντιδράσουν, με αποτέλεσμα το δάγκωμα του παιδιού. Γιαυτό, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν συχνή επαφή με τους σκύλους, έτσι ώστε να μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά απέναντί τους. Επιπλέον, η επαφή με τους σκύλους απο νωρίς, είναι πολύ θετική για τα παιδιά, γιαυτό θα πρέπει να επιβραβεύουμε τα παιδιά όταν παίζουν με τους σκύλους και όταν τους συμπεριφέρονται με σεβασμό και αγάπη.

Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά, είναι να μην πηγαίνουν δίπλα σε σκύλο χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη, ακόμα και αν το παιδί γνωρίζει το σκύλο και αν έχει χαθεί ή είναι αδέσποτος, δεν θα πρέπει ποτέ να πιάνεται από παιδί. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν την συμπεριφορά τους όταν πρόκειται για την ιδιοκτησία ενός σκύλου και αυτό συμπεριλαμβάνει τον χώρο που μένουν και τον τρόπο που πρέπει να μπαίνουν σε αυτόν, την χαρά των παιδιών όταν βλέπουν σκύλο και όλα όσα συνεπάγεται αυτό (πχ. Να τον πειράζουν με διάφορα αντικείμενα με αποτέλεσμα ο σκύλος να απειλείται), ή να γαυγίζει ο σκύλος και το παιδί να ανταποκρίνεται με επιθετική συμπεριφορά.

Οι σκύλοι είναι ζώα με έντονα συναισθήματα. Κάθε συμπεριφορά που τους πληγώνει ή τους πειράζει, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό πρόβλημα. Όταν παίζουν τα παιδιά σας με σκύλους δεν πρέπει να τους αφήνετε χωρίς επίβλεψη, όσο και να εμπιστεύεστε και τους δύο, γιατί οι σκύλοι είναι σκύλοι και τα παιδιά είναι παιδιά. Κανένα μέρος από τα δύο δεν σκέφτεται για τις πράξεις του όπως οι ενήλικοι ή όπως τουλάχιστον θα έπρεπε να σκέφτονται οι ενήλικοι.

Τι πρέπει να κάνετε όταν έχετε σκύλο και περιμένετε παιδί?

Κανονικά θα πρέπει να έχετε μάθει το σκύλο σας να συμπεριφέρεται σωστά απέναντι στα παιδιά, πολύ πριν την εγκυμοσύνη σας. Η κοινωνικοποίηση πρέπει να ξεκινάει από την πρώτη μέρα της ζωής του κουταβιού σας, δίνοντάς του την ευκαιρία να γνωρίζει παιδιά όλων των ηλικιών. Μέσα από την κοινωνικοποίηση, θα συνηθίσει να του αγγίζουν το σώμα του παιδιά, να το πειράζουν, αλλά κυρίως να μην φοβάται τα πειράγματά τους. Τα παιδιά θα του τραβούν τα αφτιά του, την ουρά και ο σκύλος θα μάθει να δίνει τα παιχνίδια του αν ένας άνθρωπος θελήσει να τα πάρει. Επίσης θα συνηθίσει να βλέπει ανθρώπους δίπλα και γύρω από το φαγητό του.

Όλοι οι σκύλοι με υπομονή μπορούν να μάθουν να αφήνουν τους ανθρώπους να παίρνουν το φαγητό και τα παιχνίδια τους χωρίς να αγριεύουν, πράγμα που βοηθάει και στην ιεραρχία που πρέπει να επικραττεί μέσα στο σπίτι, όπου ο άνθρωπος πρέπει να είναι ο αρχηγός και όχι ο σκύλος.

Μόλις ανακαλύψετε πως περιμένετε παιδί, καλό θα ήταν να αλλάξετε τις συνήθειες του σκύλου αλλά και τις δικές σας σιγά σιγά, έτσι ώστε να ταιριάζουν με αυτές που θα έχετε όταν έρθει το παιδί. Έτσι ο σκύλος δεν θα συνδέσει τις αλλαγές με την άφιξη του νέου μέλους και δεν θα επηρεαστεί αρνητικά. Επίσης αρχίστε να δουλεύετε με τις εντολές «κάτω», «κάτσε», «μείνε», έτσι ώστε να μην έχετε προβλήματα όταν το αγαπημένο σας κατοικίδιο πηδάει στην κοιλιά σας που όλο και μεγαλώνει, από χαρά που σας είδε. Αν χρειαστεί, ζητήστε την βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή για μερικές ώρες την εβδομάδα, για να σας βοηθήσει να μάθετε εσείς και το κατοικίδιό σας τις νέες σας συμπεριφορές.

Όταν έρθει η μεγάλη ημέρα, σκεφτείτε από πριν ποιος θα αναλάβει τον σκύλο σας. Αν είναι συνηθισμένος να μένει μόνος του κάποιες ώρες, τότε μπορεί κάποιος φίλος να αναλάβει τις ανάγκες του πηγαίνοντας κάποιες ώρες στο σπίτι σας. Αν όχι, κάποιος στενός συγγενής θα πρέπει να αναλάβει την φροντίδα του ζώου, την βόλτα του και το παιχνίδι.

Όταν το παιδί έρθει, θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα πράγματα. Μην αφήνετε τον σκύλο στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό αν δεν υπάρχει κάποιος ενήλικος μέσα και μην τον παραμελείτε όλοι. Ορίστε κάποιον να τον πηγαίνει βόλτα, ορίστε κάποιον να τον ταίζει και παίξτε έστω και λίγο μαζί του.

Τα παιδιά και οι σκύλοι μπορεί να περνούν υπέροχα μαζί. Γιαυτό δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος, γιατί να μην μπορείτε να συζείτε ευτυχισμένοι όλοι, αν είστε υπεύθυνος άνθρωπος, υπεύθυνος απέναντι στο παιδί σας αλλά και στο σκύλο σας. Το χειρότερο για ένα σκύλο είναι να τον αφήσετε στο δρόμο, να τον δώσετε ή να τον αγνοείτε όταν το παιδί γεννηθεί. Πολλοί σκύλοι πεθαίνουν σε κυνοκομεία όταν η οικογένεια αποκτήσει μωρό, όμως είναι εφικτό να ζήσετε όλοι μαζί ευτυχισμένοι, προγραμματίζοντας λίγο παραπάνω την ζωή σας.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr