Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2007 11:43

Afghan Hound

Οι σκύλοι του Αφγανιστάν, είναι ίσως η παλαιότερη φυλή που υπάρχει ακόμα. Η ιστορία της φυλής είναι τουλάχιστον 5000 ετών από την αρχαία Αίγυπτο, ενώ οι νεότεροι πρόγονοι πιθανότατα έρχονται από το Αφγανιστάν, από όπου πήρε και το όνομα της.

Ο σκύλος του Αφγανιστάν είναι ζωηρός, έξυπνος και πολύ όμορφος. Αν και μεγάλος σε μέγεθος, είναι ευγενικός και προσεκτικός. Είναι φιλικός (αυτό εξαρτάται και από την εκτροφή) αλλά συνήθως εκνευρίζεται με τα μικρού και μεσαίου μεγέθους ζώα, εκτός αν έχουν γνωριστεί από μικρή ηλικία.

Afghan Hound

Μερικές φορές μπορεί να είναι απόμακρος και τις περισσότερες φορές είναι επιφυλακτικός προς τους ξένους. Οι ήχοι τον ενοχλούν και ειδικότερα οι δυνατοί. Είναι απαραίτητη η βασική υπακοή στον σκύλο αυτό και πρέπει να γίνει σε μικρή ηλικία για να μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί σωστά.

Μέγεθος: Μεσαίος - Μεγάλος
Ύψος:63-74 cm
Βάρος:22.5 - 27 kg
Grooming: Καθημερινή προσοχή χρειάζεται στο τρίχωμα για να μην μπλέκεται.
¶σκηση: Καθημερινή άσκηση και παιχνίδι
Ιδιοσυγκρασία: Έξυπνος και στοργικός αλλά μπορεί να είναι δύσπιστος με τους ξένους και χρειάζεται οπωσδήποτε εκπαίδευση.
Φύλαξη: -
Μέσος όρος ζωής: 12-14 χρόνια

Χρειάζεται πολύ χώρο και χρόνο, για να μη χάσει το ενδιαφέρον για κίνηση και παιχνίδι γιατί το να βαριέται, θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω του. Αν προσπαθήσετε να τον εκπαιδεύσετε σε τέτοιες περιπτώσεις ανίας, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην σας καταλαβαίνει γιατί είναι πολύ ανεξάρτητος σκύλος. Είναι πολύ εκλεκτικός και νιώθει όμορφα όταν απολαμβάνει τα καλύτερα πράγματα και καταστάσεις της ζωής, γιαυτό και θεωρείται μεγαλοπρεπής όχι μόνο λόγω παρουσιαστικού αλλά και λόγω χαρακτήρα. Μπορεί να είναι υπερκινητικός τη μία στιγμή ενώ την επόμενη ευγενικός και ήρεμος. Έχει μεγάλα πόδια και δύναμη, που τον βοηθούν στην ικανότητα για αρκετά παιχνίδια άθλησης. Είναι πολύ γρήγορος και αναπτύσσει ταχύτητα μεγάλη όταν χρειάζεται, κάτι όμως που τον κάνει και τολμηρό κυνηγό κάποιες φορές.

Afghan Hound

Αυτός ο σκύλος χρειάζεται σημαντικό καλλωπισμό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ο απαιτούμενος χρόνος γιαυτό είναι πολύ περισσότερος από όσο μπορεί να δώσει ο μέσος ζωόφιλος.

Το τρίχωμα του είναι μεταξένιο, πανέμορφο και πολύ μακρύ. Είναι πυκνό και γυαλιστερό αν και το τρίχωμα στη ράχη του είναι πιο κοντό από το υπόλοιπο σώμα. Το χρώμα μπορεί να είναι οτιδήποτε από ανοιχτό σε σκούρο ξανθό, μέχρι μαύρο.

Παρόλο που είναι αριστοκράτης και δύσκολος σε κάθε ανταγωνισμό γαλαζοαίματων, ο αρχικός τόπος προορισμού του δεν έχει διευκρινιστεί. Προέρχεται από τα βουνά του Αφγανιστάν και είχε ανακαλυφθεί κατά τον 19ο αιώνα. Υπάρχει και μια εκδοχή όμως που τον τοποθετεί εκτός του Αφγανιστάν στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ το 1925, έγινε η πρώτη εξαγωγή της φυλής προς την Αγγλία.

Afghan Hound

Afghan Hound

Ο Αφγανός σκύλος, χρειάζεται πολλή φροντίδα, γιαυτό αν πιστεύετε πως δεν έχετε το χρόνο και την όρεξη να ασχοληθείτε με αυτό το υπέροχο ζώο, ξανασκεφτείτε το. Πρέπει να τον βουρτσίζετε πολύ συχνά μετά την ενηλικίωση του γιατί τα μαλλιά του μπλέκονται και μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλα κομμάτια από μπλεγμένο μαλλί το οποίο ενοχλεί πάρα πολύ τον σκύλο.

Ο σκύλος αυτός θέλει πάρα πολλή άσκηση και πρέπει να του δίνεται η ευκαιρία από την οικογένεια του να τρέχει συχνά μέσα σε περιφραγμένο χώρο αν δεν είναι αρκετά καλά εκπαιδευμένος, ενώ αν είναι, οι βόλτες σε βουνό μαζί με μέλη της οικογένειας, θα είναι σίγουρα η ιδανική λύση.

Afghan Hound

Afghan Hound

Πολλοί επιλέγουν αυτή τη φυλή για την εκλεπτυσμένη όψη τους, αλλά λίγο δίνουν σημασία στις ανάγκες του τριχώματος τους. Προβλήματα υγείας δεν έχουν συχνά, εκτός από δυσπλασία σε μερικές περιπτώσεις. Έχουν ευαισθησία στο πλήρες γάλα και τα διάφορα αντιπαρασιτικά φάρμακα και μερικοί μπορεί να εμφανίσουν θυροειδή.

Αν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι στο κείμενο της φυλής ή να προσθέσετε φωτογραφίες, επικοινωνείστε με το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.