Δευτέρα, 20 Μαΐου 2002 06:00

Ένας Ελληνικός Ιχνηλάτης στη Φινλανδία

Oι (πολλές χιλιάδες) των εκθετών και επισκεπτών στις Φινλανδικές εκθέσεις σκύλων μπορούν επιτέλους, από πέρυσι, να δουν από κοντά μια τετράποδη πρέσβειρα από την Ελλάδα: δεν είναι άλλη από την πολύ όμορφη ¶ντα, ένα θηλυκό Ελληνικό Ιχνηλάτη δύο ετών, που μετά από αρκετές περιπέτειες έφθασε τελικά στο νέο της σπιτικό, στο μακρινό βορρά...

Οι Φινλανδοί, ένας λαός με πολύ μεγάλη κυνολογική ανάπτυξη και ιδιαίτερη αγάπη για τις ιχνηλατικές φυλές, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφοροι στη γοητεία του εθνικού μας λαγόσκυλου. Χάρη στο εκτεταμένο αφιέρωμα που έκανε στην Eλλάδα και τις ελληνικές φυλές , η διάσημη κριτής και αρθρογράφος του φινλανδικού περιοδικού ΚΟΙRAMME, κα Paula Heikkinen-Lehkonnen, όταν ήρθε στη χώρα μας προσκεκλημένη από τον Όμιλο Κυνοφίλων Αθηνών, το ζεύγος Ruotsalainen, λάτρεις των λαγόσκυλων και του σπορ, αποφάσισε να εισάγει τους πρώτους Ελληνικούς Ιχνηλάτες στη χώρα τους (και, απ΄όσο ξέρουμε, την πρώτη επίσημη εισαγωγή της φυλής εκτός Ελλάδος).

Image

Χρειάστηκε να κάνουν υπομονή, γιατί μετά την γέννησή της στις 2 Ιουλίου 2000 η ¶ντα, κόρη του Πρωταθλητή Ελλάδος Μαξ Τρικάλων (του Πέτρου Ξεροβάσιλα) και της Ίρμας (του Ευθύμιου Σταθονίκου, που είναι και εκτροφέας της ¶ντας), κόρης του περίφημου Πρωταθλητή Ελλάδος Λέοντα (που φωτογραφία του εικονογραφεί το Πρότυπο της φυλής στις ιστοσελίδες του Κ.Ο.Ε), έπρεπε να περάσει τη διαδικασία της αναγνώρισης πριν ταξιδέψει για το Ελσίνκι, και γιΆ αυτό έπρεπε να γίνει πρώτα 6 μηνών. Όμως επειδή δεν γινόταν καμμία έκθεση στην Ελλάδα όταν το κουτάβι έφτασε την ηλικία αυτή, η ¶ντα τελικά πέρασε αναγνώριση τον επόμενο χρόνο (Μάρτιο του 2001) και έφτασε επιτέλους στην αγκαλιά των νέων της ιδιοκτητών σε ηλικία σχεδόν ενός έτους! Όπως διαπίστωσαν αμέσως, η δικαιολογημένη αγωνία και η υπομονή τους άξιζε τον κόπο και άρχισε να ανταμοίβεται αμέσως μόλις έφτασε και το πολυπόθητο πετιγκρί της στον φινλανδικό κυνολογικό όμιλο [αφού πέρασαν μερικοί μήνες ακόμη…] και η ¶ντα μπορούσε πλέον να συμμετέχει σε εκθέσεις : μέχρι τώρα έχει πλασσαριστεί τρεις φορές στις πρώτες θέσεις της πολύ ανταγωνιστικής έκτης ομάδας , έχει κερδίσει δύο πιστοποιητικά που μετρούν για το Πρωτάθλημα Μορφολογίας της Φινλανδίας (χρειάζεται ένα ακόμη) και έχει ξεκινήσει την εργασιακή της εκπαίδευση.

Η ¶ντα είναι ο πρώτος Ελληνικός Ιχνηλάτης που εξάγεται στο εξωτερικό και ήδη έχει μια πορεία που υπόσχεται πολλά. Οι ευχές όλων μας για καλή πρόοδο την συντροφεύουν στο μακρινό βορρά, όπου δεν δείχνει να πτοείται ούτε από τα χιόνια ούτε από το κρύο του χειμώνα, σαν τυπικός εκπρόσωπος της σκληροτράχηλης φυλής μας που είναι Το ζεύγος Ruotsalainen ελπίζει να αποκτήσει και έναν αρσενικό Ελληνικό Ιχνηλάτη (χωρίς να χρειαστεί να δείξει ιώβεια υπομονή αυτή τη φορά!), που θα γίνει ταίρι της ¶ντας και εκπρόσωπος του φύλου του στη Φινλανδία. Μέχρι τότε, η ¶ντα έχει το θηλυκό Μπηγκλ και τα παιδιά της οικογένειας για παρέα. Περιττό να πούμε ότι φροντίζουν το πολύτιμο απόκτημά τους «ως κόρην οφθαλμού» και, όπως διαπίστωσε και ο Γιώργος Κωστόπουλος, που πρόσφατα επισκέφτηκε τη Φινλανδία ως κριτής, η ¶ντα είναι σε άριστη φυσική κατάσταση και λάμπει από υγεία και ομορφιά…Οι Φινλανδοί ιδιοκτήτες της θα επισκεφτούν τον Οκτώβριο τη χώρα μας, για να δουν την εθνική μας φυλή στην Διεθνή Έκθεση του Ο.Κ.Α (5 & 6/10/02) αλλά και επί το έργον, σε κάποιες εκπαιδευτικές κυνηγετικές εξορμήσεις, με τη φροντίδα του Ο.Φ.Ε.Ι. (Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη, τηλ. 010 2810376).

Η ¶ντα έχει και τις δικές της ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε στη διεύθυνση: https://www.oyk.fi/~adasoksen.kennel για να νιώσετε ακόμα πιο υπερήφανοι! [Αν μάλιστα ο Κ.Ο.Ε αποφάσιζε να επανενεργοποιήσει τις ηλεκτρονικές του σελίδες, στις οποίες παραπέμπει και σχετικός δεσμός (link) που έχουν τοποθετήσει οι Φινλανδοί στο site της ¶ντας, ίσως να μπορούσαν περισσότεροι θαυμαστές των ελληνικών φυλών και άλλοι ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό να έρθουν σε επαφή μαζί μας και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει κυνολογική δραστηριότητα στον τόπο μας…Γιατί έτσι όπως είναι οι ιστοσελίδες του ΚΟΕ, δείχνουν αδράνεια και εγκατάλειψη…]

Με την ευκαιρία, να σας πούμε ότι υποβλήθηκε πρόσφατα στον ΚΟΕ φάκελλος στοιχείων με αίτημα την αναγνώριση των Ελληνικών Κατοικίδιων Σκύλων (Αλωπεκίδες & Μελιταία Κυνίδια) και αναμένεται σχετική απάντηση. Οι Κρητικοί Ιχνηλάτες επίσης περιμένουν και αυτοί κάτι επιτέλους να γίνει και γι΄αυτή την πανάρχαια ελληνική φυλή…Ευχόμαστε, σύντομα να εισακουστούν!


Της Μαρίας Γκινάλα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.