Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2013 18:54

Έχετε φωτογραφική μηχανή?

Γιατί να μην τραβήξετε μερικές φωτογραφίες? Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές βασικές λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν στο να βγάζετε καλές φωτογραφίες τα ζώα σας.

Αν εξασκηθείτε λίγο, σύντομα θα ξεχάσετε τις θολές, σκούρες φωτογραφίες και θα μπορείτε να δείτε και εσείς το σκύλο (ή τη γάτα σας) σε πανέμορφες πόζες.

1.    Οργανωθείτε για μια μέρα με το σκύλο σας σε ένα μέρος που σας αρέσει πολύ. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο όμορφο πάρκο, το βουνό, τη θάλασσα ή κάποιον άλλο χώρο που σας ευχαριστεί να επισκέπτεστε. Μπορεί να είναι ένας χώρος με γκράφιτι, ένα ωραίο σημείο της πόλης, οι γραμμές του τρένου κ.α.  Τις καλύτερες φωτογραφίες θα τις βγάλετε όταν οργανωθείτε καλά, σχετικά με το χώρο, την ώρα της ημέρας αλλά και τα όσα θα αποσπάσουν την προσοχή του σκύλου σας. Επιλέξτε ακόμα και το κολλάρο του σκύλου σας, να είναι όμορφο, να του ταιριάζει. Ιδανικά να είναι καινούργιο.

2.    Αφήστε το σκύλο να τρέξει και να παίξει πριν βγάλετε τη φωτογραφική μηχανή σας. Θα είναι πολύ πιο συνεργάσιμος αν εκτονωθεί λίγο πριν. Αφήστε τον να μυρίσει την περιοχή, θα νιώσει πιο ήρεμος αν βγάλει την ενέργεια του. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε, γιατί αν εξουθενωθεί, μπορεί να μην είναι ιδανικός για φωτογράφηση αν έχει λαχανιάσει ή αν έχει πολλά σάλια.

3.    Μην... τολμήσετε να φύγετε από το σπίτι χωρίς λιχουδιές, ή χωρίς το αγαπημένο του παιχνίδι. Και δεν μιλάμε για κάτι που έχει συνηθίσει. Επιλέξτε λιχουδιές που τον τρελλαίνουν ή το παιχνίδι που αγαπάει περισσότερο και μπορεί να κάνει τα πάντα για να αποκτήσει. Μετά τις πρώτες φωτογραφίες, ο σκύλος σας θα συνδυάσει τον ήχο της φωτογραφικής μηχανής, με τον αγαπημένο του μεζέ ή την απόκτηση του παιχνιδιού του.

4.    Θα χρειαστείτε βοηθό! Επιλέξτε κάποιον που ο σκύλος σας συμπαθεί και ακούει, για να μπορεί να σας βοηθήσει στο στήσιμο της πόζας. Ζητήστε από τον βοηθό να σταθεί 2-3 βήματα πίσω σας, κρατώντας το παιχνίδι σε τέτοιο σημείο ώστε να φαίνεται πως ο σκύλος κοιτάζει στον φακό. Ή αν σας αρέσει καλύτερα, μπορείτε να τον φωτογραφήσετε όταν κοιτάζει αλλού.

5.    Τραβήξτε φωτογραφίες κοντινές αλλά και τα μάτια του σκύλου.

6.    Επιλέξτε κάδρα όπου ο σκύλος σας είναι το κεντρικό θέμα για να φαίνονται οι λεπτομέρειες και φροντίστε να αποφύγετε τη φλυαρία στο πλάνο. Οι περιττές λεπτομέρειες γύρω από το σκύλο σας καλό είναι να μην υπάρχουν, όπως επίσης και οτιδήποτε μπορεί να κάνει το μάτι να ξεφύγει από το σκύλο.

7.    Απαραίτητη προϋπόθεση για καλές φωτογραφίες, είναι να μπορεί να καθίσει έστω για λίγα δευτερόλεπτα στη θέση «μείνε». Φυσικά και η εντολή «κάτσε» είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να τον βγάλετε και καθιστό.

8.    Πείτε «όχι» στις ηλιόλουστες μέρες. Συνήθως οι επαγγελματίες παραπονιούνται όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και πρέπει να δουλέψουν. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, οι ώρες που ο ήλιος είναι έντονος, είναι οι χειρότερες ώρες για φωτογράφηση. Επιλέξτε ημέρα που να μην έχει πολύ ήλιο ή ιδανικά πολύ πρωί ή πριν τη δύση του ήλιου. Έτσι θα αποφύγετε τις σκιές. Αν παρόλαυτα βρεθείτε με πολύ ήλιο και θέλετε να βγάλετε καλή φωτογραφία, τότε φροντίστε ο ήλιος να είναι από πίσω σας. Προσέξτε όμως γιατί τότε η σκιά σας είναι μεγάλη και μπορεί να εμφανιστεί μέσα στο κάδρο σας.

9.    Δώστε προσοχή το φόντο σας. Βρείτε κάτι που να σας αρέσει πολύ! Στους σκύλους ταιριάζει ένα γήινο φόντο, αφού δημιουργεί τον ιδανικό συνδυασμό για φωτογράφηση.

10.    Καθίστε κάτω! Σκύψτε ή καθίστε κάτω για να δημιουργήσετε την ιδανική σκυλοφωτογραφία. Η προοπτική της φωτογραφίας που βγαίνει από χαμηλά είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από αυτή που βγαίνει από έναν άνθρωπο που στέκεται. Αν είστε όρθιοι, ο σκύλος θα βγεί πολύ «κοινός», ενώ αντίθετα αν βγει από χαμηλά θα αναδειχθεί η διαφορετικότητα του.

Το καλό με τη ψηφιακή φωτογραφία είναι ότι μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα άμεσα, ενώ με τον καιρό και με την εμπειρία όλοι μπορεί να γίνουν καλύτεροι. Η καλύτερη σας φωτογραφία σήμερα μπορεί να είναι η χειρότερη σας αύριο, αφού θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολύ καλύτερες.

Χρησιμοποιήστε τη γνώση σας και βοηθήστε!

Όταν γίνετε πολύ καλοί στο να φωτογραφίζετε σκύλους (ή και γάτες), σκεφτείτε πως μπορείτε να προσφέρετε πολύ σημαντική βοήθεια για το τοπικό φιλοζωικό σωματείο ή κάποιο κυνοκομείο που σίγουρα έχει ανάγκη από τέτοιου είδους βοήθεια.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr