Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 11:55

Ο δεμένος σκύλος, μπορεί μόνο να παρακολουθεί τη ζωή να περνάει

Αν κάποιος προσπαθούσε να εφεύρει μια πολύ βαριά τιμωρία για τον σκύλο, δε θα μπορούσε να βρει τίποτα καλύτερο από την κοινωνική απομόνωση.

Οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης και είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να βρίσκονται μαζί με παρέα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που τους δένουν, απλά δεν διαπιστώνουν πόσο σημαντικό είναι ένα χάδι για ένα σκύλο όπως και μερικές ώρες παιχνιδιού, ή απλά η παρέα με τους ανθρώπους τους.

Αν έχετε ένα σκύλο που ζει έξω, εδώ είναι 10 τρόποι για να βελτιώσετε την ζωή του σκύλου σας:

1.    Βάλτε τον μέσα στο σπίτι, βάλτε τον μέσα στη ζωή σας. Μην ξεγελάτε τον εαυτό σας ότι ο σκύλος σας έχει συνηθίσει να ζει έξω. Ειδικότερα αν ζει έξω μόνος του και δεν έχει παρέα άλλους σκύλους, είναι απλά δυστυχισμένος, αφού η αυλή σύντομα χάνει το ενδιαφέρον της, όταν οι πόρτες του σπιτιού κλείσουν.

2.    Αν δεν βάλετε το σκύλο μέσα, περιφράξτε του μια περιοχή στον κήπο σας. Λύστε τον από την αλυσίδα και αφήστε τον ελεύθερο μέσα σε ένα δικό του χώρο. Παράλληλα φροντίστε να τον βγάζετε συχνά βόλτες.

3.    Δώστε του τη δυνατότητα να ασκείται, αφού είναι στη φύση του να τρέχει, να εξερευνά, να μυρίζει. Οι καθημερινές μακρινές βόλτες με ένα λουρί harness θα τον βοηθήσει να αλλάξει λίγο τη συνήθεια του τραβήγματος από το λαιμό. Έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι δεμένοι σκύλοι έχουν καλή συμπεριφορά στη βόλτα, οπότε δώστε του κάτι διαφορετικό.

4.    Δώστε του λίγη χαρά με παιχνίδια, για να περνάει την ώρα του, αφού οι ατελείωτες ώρες μοναξιάς δε περνούν με τίποτα. Διάφορα κόκκαλα από δέρμα για να μασουλάει, επίσης μπορούν να τον βοηθήσουν να περάσει λίγο πιο ευχάριστα.

5.    Πηγαίνετε με τον σκύλο σας σε εκπαιδευτή, ειδικότερα αν το δέσιμο είναι αποτέλεσμα προβληματικής συμπεριφοράς. Η επίσκεψη στον εκπαιδευτή θα σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα σας και να τον έχετε μέσα στο σπίτι μαζί σας.

6.    Προστατέψτε τον από τον χειμώνα, με κάποιο σπιτάκι, ένα ωραίο μαλακό μαξιλάρι, καθαρές και ζεστές κουβέρτες. Όπως το παλτό σας, έτσι και το τρίχωμα του σκύλου, μπορεί να κρατήσει λίγο κρύο αλλά όχι πάρα πολύ. Ειδικότερα φυλές με κοντό τρίχωμα δεν θα πρέπει με τίποτα να μένουν έξω όταν ο χειμώνας είναι βαρύς.

7.    Προστατέψτε τον από το καλοκαίρι, ειδικά όταν πρόκειται για καύσωνα. Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν στο σώμα, δροσίζονται μόνο μέσω του λαχανιάσματος και από τον ελάχιστο ιδρώτα που βγάζουν από τις πατούσες. Οι φυλές με κοντή μουσούδα, υποφέρουν ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ενώ το ίδιο ισχύει και για φυλές που έχουν πολύ χοντρό τρίχωμα που είναι ιδανικό για χειμώνα με χιόνι και όχι καύσωνες. Φυτέψτε φυτά ή δέντρα γύρω του ώστε να βρίσκει ίσκιο και να μην κάθεται κάτω από τον ήλιο. Οι σκύλοι το καλοκαίρι μπορεί να λερώνονται εκεί που κάθονται κάτι που δεν κάνουν ποτέ στη φύση τους. Οι ακαθαρσίες φέρνουν μύγες, οι οποίες σιγά σιγά τους τρώνε τις άκρες από τα αφτιά, ενώ παράλληλα τους τρελαίνουν.

8.    Δώστε του αρκετό φαγητό και νερό αναλόγως με την εποχή. Το χειμώνα ο σκύλος χρειάζεται τη διπλάσια ποσότητα φαγητού για να τον κρατάει ζεστό, ενώ το φρέσκο νερό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο ανεξάρτητα από την εποχή, ειδικά όμως το καλοκαίρι για να αποφύγετε την περίπτωση αφυδάτωσης.

9.    Να επισκέπτεστε συχνά τον γιατρό του, αφού ασθένειες που κρύβονται ή δημιουργούνται στο χώμα και από τα περιττώματα, παραμονεύουν. Προστατέψτε τον από μόρβα, τύφο και άλλες ασθένειες, ενώ παράλληλα μην ξεχνάτε ποτέ πως πρέπει να είστε συνεπείς στην αποπαρασίτωση του.

10.    Στειρώστε τον σκύλο σας για να αποφύγετε τις κακές συμπεριφορές. Ένας αστείρωτος δεμένος σκύλος, ίσως να βγάλει επιθετικότητα σε εσάς και στα παιδιά σας. Η στείρωση είναι απαραίτητη εκτός των άλλων και για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες για καρκίνο.

 

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr