Δευτέρα, 03 Απριλίου 2006 03:00

Πες μου το φίλο σου, να σου πω τι σκύλος είσαι

Ζητάει το παιδάκι σκύλο γιατί βαρέθηκε τα λούτρινα και η μαμά αποφασίζει να του πάρει γιατί έτσι και αλλιώς δεν έχει πολύ χρόνο να ασχοληθεί με το παιδί της. Πάει σε ένα Pet Shop, βρίσκει ένα χαριτωμένο άσπρο κουταβάκι και το παίρνει. Φυσικά κανείς δε ρωτάει τα στοιχεία της, αν μπορεί ή αν ξέρει να μεγαλώσει ένα κουτάβι, που θα το έχει, αν θα του βάλει μικροτσίπ, αν έχει τον απαραίτητο χρόνο για το σκύλο και κανένας δεν την ενημερώνει για το τελικό μέγεθος του σκύλου, το χαρακτήρα και άλλες τέτοιες ανούσιες -όπως φαίνεται- πληροφορίες. Η κυρία παίρνει το κουταβάκι σπίτι της και μετά από λίγες μόνο ημέρες, έχει ήδη κουραστεί.

Το παιδάκι ήδη βαρέθηκε το νέο μέλος της οικογένειας, γιατί εκτός ότι του τρώει τα παιχνίδια, δεν κάθεται να του τραβάει τα αφτιά και επιπλέον χρειάζεται να διακόπτει το παιχνίδι του στην πιο ακατάλληλη στιγμή, για να το βγάλει βόλτα μαζί με τη μαμά.

Έτσι το κουτάβι καταλήγει στο μπαλκόνι. Μένει εκεί δεμένο τις ώρες που η μαμά λείπει στη δουλειά αλλά και τα απογεύματα γιατί μόλις γυρίσει είναι κουρασμένη. Κοιμάται σε χαρτόκουτο, αλλά αυτή είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Φυσικά το παιδάκι δεν έχει όρεξη να ασχολείται πλέον μαζί του, γιατί έχει ήδη αρχίσει και μυρίζει η γούνα του, αφού πατάει τις ακαθαρσίες του.

Ο καιρός περνάει και το κουτάβι μεγαλώνει. Έχει ήδη γίνει ένα σκυλί του μπαλκονιού.

Η «οικογένεια» του, θεωρεί πως είναι βάρος και ο μόνος λόγος που το ανέχονται είναι γιατί το έχουν πληρώσει.

Μία μέρα, οι γείτονες έχοντας αν όχι απαραίτητα την ευαισθησία, σίγουρα έννοια γιατί δεν κοιμούνται τα βραδιά από τις φωνές του σκύλου που θέλει να παίξει αλλά είναι μόνιμα δεμένος, αποφασίζουν να μιλήσουν στους ιδιοκτήτες.

Έτσι η οικογένεια αποφασίζει να δώσει το σκύλο.

Το κουτάβι αυτό, είναι ένα ζώο με ανασφάλειες έχει το άγχος του αποχωρισμού γι’ αυτό και όταν μένει μόνο του καταστρέφει τα πάντα, δεν έχει μάθει να λερώνει έξω παρόλο που είναι ήδη δύο ετών, είναι νευρωτικό και υπερκινητικό, χάνει τρίχωμα γιατί ποτέ δεν έφαγε σωστή τροφή, δαγκώνει για να παίξει, γιατί δεν ξέρει να παίζει όπως οι άλλοι σκύλοι, είναι επιθετικό στα άλλα ζώα γιατί θέλει να παίξει.

Το ζώο αυτό θα ζει πάντα σε άσχημες συνθήκες και θα είναι πάντα στερημένο. Γιατί κανένας δεν θα καταφέρει να το ηρεμίσει, οι εκπαιδευτές δεν θα το αναλαμβάνουν λόγω ηλικίας και όποια οικογένεια το πάρει, θα προσπαθήσει αλλά μετά θα καταλήξει πάλι δεμένο ή μόνο του σε μια ταράτσα, λόγω των καταστροφικών του τάσεων.

Image
Η Chanel, τώρα Panou, βρέθηκε στην Ιερά Οδό μαζί με τα 10 αδερφάκια της. Όταν ήταν ακόμα
κουτάβι, υιοθετήθηκε από μία οικογένεια που τη λατρεύει και ζει ευτυχισμένη στη Γερμανία

Αυτή η ιστορία φωτογραφίζει αν όχι το 50% των οικογενειών που έχουν σκύλο, σίγουρα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που θέλοντας να κάνουν το παιδί τους ευτυχισμένο με λάθος τρόπο, έχουν δημιουργήσει ένα δυστυχισμένο ζώο.

Γι’ αυτό πριν υιοθετήσετε ζώο, σκεφτείτε μήπως η ζωή σας αντέχει μόνο το λούτρινο.

Αν πάλι είσαστε συνειδητοποιημένος ζωόφιλος, με χρόνο και όρεξη για παιχνίδια, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα αξιολάτρευτο αδέσποτο κουτάβι ή γατάκι.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.