Κυριακή, 09 Ιουνίου 2002 03:00

Πως θα πείσω το κουτάβι να μην λερώνει μέσα?

Τα κουτάβια δυσκολεύονται να κρατηθούν, γιαυτό μας λερώνουν τα χαλιά και χαλούν το πολύτιμο παρκέ. Καλύτερα όμως να μην τα μαλώνουμε, ούτε να τα φοβίζουμε με τον γνωστό τρόπο της εφημερίδας, αλλά να τους μάθουμε αυτό που θέλουμε με αγάπη και φροντίδα. Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος, είναι να βάλετε το ζώο σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα τηρείτε όμως κάθε μέρα.

Image

Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από την ηλικία του κουταβιού και κάθε πότε τρώει. Τα κουτάβια μέχρι και έξι μηνών, θα πρέπει να τρώνε οπωσδήποτε τρία γεύματα, πρωϊνό, μεσημεριανό και βραδυνό. Ταίζετε το κουτάβι κάθε μέρα την ίδια ώρα και αμέσως μόλις φάει, πηγαίνετε μία βόλτα. Μπορεί την πρώτη φορά να μην το καταφέρετε, όμως σίγουρα στην τρίτη-τέταρτη βόλτα, σίγουρα θα δείτε αποτέλεσμα.

Τα κουταβάκια, έχουν αδυναμία στο να κρατιούνται, γιαυτό ίσως χρειαστεί να πηγαίνουν βόλτα αρκετές φορές την ημέρα, ίσως και κάθε 3-4 ώρες. Προσπαθήστε να το πηγαίνετε βόλτα ή στο σημείο που επιτρέπεται να λερώνει, μόλις ξυπνήσει, μόλις φάει και μόλις πιει νερό.

Image

Τα απογεύματα, είναι μία πολύ καλή ώρα, ιδίως το καλοκαίρι που είναι κάπως δροσερότερα, για να πάτε το σκυλάκι σας μία βόλτα και να κοινωνικοποιηθεί. Η βόλτα αυτή του κάνει επίσης καλό, επειδή θα κουραστεί και θα είναι ήρεμο το βράδυ. Το βράδυ μην περιμένετε να μην λερώσει. Θα σας πάρει αρκετούς μήνες ώσπου να καταφέρει το κουτάβι να κρατάει το σπίτι καθαρό, γιαυτό μην το μαλώνετε ποτέ, απλά επιβραβεύστε το όταν επισκέπτεται τον επιτρεπόμενο χώρο ή όταν ενεργείται στην βόλτα.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας δίνει το μωρό σας ότι θέλει να πάει έξω και μην παραμελείτε αυτό που προσπαθεί να σας πει. Τα πιο συνηθισμένα είναι να μυρίζει το πάτωμα, να κάνει κύκλους κλπ. Όταν δείτε μία τέτοια κίνηση, σταματήστε το κουτάβι και πηγαίντε το στον χώρο που μπορεί να λερώνει, επιβραβεύοντάς το.

Image

Μετά από λίγο καιρό και όταν έχει μάθει καλά τον χώρο που μπορεί να λερώνει (αυτό μπορεί να είναι ένα κιβώτιο ή πλαστικό κουτί), μπορείτε να μετακινήσετε το κουτί του σε σημείο πιο κοντά στην πόρτα και ύστερα να το βγάλετε έξω από την πόρτα. Σύντομα το σκυλάκι σας θα σας ειδοποιεί πως θέλει να βγει έξω και έτσι θα γλυτώνετε το σφουγγάρισμα και θα μάθετε να επικοινωνείτε με το ζωάκι σας.

Μην ξεχνάτε πως η μέθοδος της εφημερίδας μπορεί να είναι μεν αποτελεσματική αλλά τρομάζει το ζώο και μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα συμπεριφοράς. Γιαυτό μην την χρησιμοποιείτε. Αν γίνει κάποιο ατύχημα, απλά μην δώσετε σημασία, καθαρίστε το μέρος και όταν πάει πάλι στο επιθυμητό σημείο, επιβραβεύστε το.

Ατυχήματα μπορεί να συμβούν και στα σκυλιά μεγάλης ηλικίας, όπως και στα εκπαιδευμένα σκυλιά. Παρατηρείστε αν αυτό συμβαίνει συχνά και στην περίπτωση που διαπιστώσετε κάτι ασυνήθιστο όπως πόνο όταν ουρεί ή συχνή αλλαγή και λέρωμα του σπιτιού ενώ παλιότερα δεν το έκανε, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.

Pets.gr