Τρίτη, 25 Ιουνίου 2002 03:00

Κουτάβι στο σπίτι? Προσέξτε!

Αφού φέρετε σπίτι το κουτάβι, αρχικά θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο για να εξετάσει την υγεία του. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως το κουτάβι σας δεν έχει προβλήματα υγείας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού για αποπαρασίτωση και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

ImageΜόλις κάνει τα πρώτα του εμβόλια, βεβαιωθείτε πως δεν θα έρθει σε επαφή με άλλα σκυλιά και ιδίως αδέσποτα, τα οποία θα μπορούσαν να του βλάψουν την υγεία τους πρώτους μήνες της ζωής του. Επίσης κρατήστε οτιδήποτε θα μπορούσε να το δηλητηριάσει μακρυά του, για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Μερικά φυτά μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους γιαυτό μην αφήνετε το νέο σας μωρό να μασάει φύλλα ή να παίζει κοντά τους. Ρωτήστε ένα κτηνίατρο σχετικά με τα φυτά που θα μπορούσαν να βλάψουν το κουτάβι σας και ρωτήστε τον τι πρέπει να μην υπάρχει κοντά στο χώρο που παίζει το κουτάβι γενικότερα.

Αρχικά θα πρέπει το κουτάβι σας να το αφήνετε να κοιμάται πολλές ώρες, γιαυτό περιορίστε κάπως το παιχνίδι. Φροντίστε να το βάζετε σε ένα ήσυχο μέρος να κοιμάται και να τρώει. Αυτός ο χώρος θα πρέπει να έχει φως, αλλά όχι ήλιο και θα πρέπει σίγουρα να είναι καθαρός. Το κουτάβι πρέπει να νιώθει ασφάλεια και άνεση στο χώρο που έχετε επιλέξει και να μην του προκαλείται ποτέ φόβος.

Image

Φροντίστε η διατροφή του να είναι προσεγμένη, μην του δίνετε ανθρώπινο φαγητό αλλά ειδική τροφή για κουτάβια, για να σιγουρευτείτε πως δεν θα αναστατώνεται το στομάχι του.

Αν έχετε επισκέψεις, δείξτε τους πως πρέπει να συμπεριφέρονται στο μωρό σας, μην τους αφήνετε να του τραβούν τα μπροστινά πόδια ή να το σηκώνουν από το λαιμό και φροντίστε το κουτάβι να κοινωνικοποιηθεί αρκετά γνωρίζοντας ανθρώπους και παιδιά. Το κουτάβι σας με αυτό τον τρόπο αλλά κυρίως με υπομονή, θα μεγαλώσει φυσιολογικά, χωρίς φοβίες και ανεπιθύμητες συμπεριφορές, προσφέρωντάς σας την αγάπη και συντροφιά που περιμένετε από αυτό.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου