Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2001 03:00

Υγεία και Πρώτες Βοήθειες

Ένα σκυλί, όταν είναι υγιές, έχει καθαρό, λαμπερό τρίχωμα και η όρεξή του καθώς και οι κινήσεις του είναι πάντα σταθερές. Τα μάτια είναι λαμπερά και άσπρα, η μύτη υγρή, δεν τρέχει και η γλώσσα και τα ούλα είναι σφιχτά και στις περισσότερες φυλές είναι ροζ. Επειδή τα σκυλιά είναι τακτικά στις συνήθειές τους, κάθε διαφορά στην συμπεριφορά, θα πρέπει να σας βάζει σε υποψίες, ιδιαίτερα αν αυτή η συμπεριφορά διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση το σκυλί θα πρέπει το δει κτηνίατρος.

Ασθένειες-Εμβόλια:

Μόρβα

Η Μόρβα, γνωστή και ως ιος του Καρέ, μεταδίδεται από την επαφή του κουταβιού με άρρωστα σκυλιά. Προσβάλλει κυρίως κουτάβια καθώς ο οργανισμός τους δεν έχει αναπτύξει ακόμα αντισώματα, γιαυτό είναι επικίνδυνο να το αφήνετε να έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά, ακόμα και εμβολιασμένα.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι η ανορεξία και η υψηλή θερμοκρασία του ζώου (40-41 βαθμοί). Στην συνέχια θα δείτε ότι τα μάτια του δακρύζουν, η μύτη τρέχει, το σκυλί δεν είναι ζωηρό και ίσως βήχει. Ο ιός αυτός προσβάλλει το αναπνευστικό, γαστρεντερικό, νευρικό σύστημα και στα τελευταία στάδια της ασθένειας το σκυλί εμφανίζει διάρροια και αιμορραγία. Μετά οι πατούσες του και η μύτη του σκληραίνουν και πέφτει σε κώμα.

Το κουτάβι είναι προφυλαγμένο από την μόρβα όσο θηλάζει, γιατί το μητρικό γάλα του προσφέρει τα απαραίτητα αντισώματα, όμως άν το κουτάβι δεν θηλάσει ή αποκοπεί νωρίτερα από το απαραίτητο, τότε ο κτηνίατρος μπορεί να του κάνει έναν ορό που του προσφέρει προστασία για 15 μέρες, αρκετές για να φτάσει στην ιδανική ηλικία να κάνει το πρώτο εμβόλιο. Το εμβόλιο της μόρβας γίνεται μαζί με αυτό της ηπατίτιδας και της λεπτοσπείρωσης.

Λεπτοσπείρωση

Η Λεπτοσπείρωση μεταδίδεται από τους ποντικούς, από αρουραίους και από μολυσμένα ούρα άρρωστων σκύλων. Γιαυτό το λόγο το κουτάβι δεν πρέπει να βγαίνει στο δρόμο πριν κάνει τα εμβόλιά του.

Εμφανίζεται με δύο μορφές και προσβάλλει νεφρά και συκώτι. Σαν πρώτο στάδιο παρατηρείται η δυσοσμία των ούρων του σκύλου, η έντονη δίψα του και ο εμετός που κάνει μετά από φαγητό ή νερό. ¶ν η ασθένεια προχωρήσει, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην υγεία του σκύλου και κυρίως στα νεφρά, γιαυτό είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα η ασθένεια. Στα τελευταία στάδια παρατηρούνται διάρροιες και αιμοραγίες, χαμηλή θερμοκρασία, παράλυση των πίσω άκρων και εμετοί. Το εμβόλιο της λεπτοσπείρωσης γίνεται μαζί με αυτό της ηπατίτιδας και της μόρβας.

Λοιμώδης Ηπατίτιδα

Η ασθένεια αυτή προσβάλλει το συκώτι και το γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου. Τα συμπτώματα είναι δίψα, διάρροια, στομαχικοί πόνοι και δυσκολία στην αναπνοή. Στο τελευταίο στάδιο το σκυλί παθαίνει σπασμούς. Το πρώτο εμβόλιο της υπατίτιδας γίνεται μαζί με αυτό της λεπτοσπείρωσης και της μόρβας.

Λύσσα

Η λύσσα παρουσιάζεται σε επιδημική μορφή και χρειάζεται προσεκτικός και συνεχής έλεγχος καθώς και εμβολιασμός, για να εξαλείψει. Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται στην πληγή του ζώου από κάποιο άλλο άρρωστο όταν το δαγκώσει. Ο ιός προσβάλλει το νευρικό σύστημα και προχωρεί προς τον εγκέφαλο γιαυτό και είναι πολύ δύσκολη η σωτηρία άν η πληγή είναι πολύ κοντά στον εγκέφαλο.

Η λύσσα εμφανίζεται σε δύο μορφές. Στην πρώτη, τα συμπτώματα είναι η παράλυση της κάτω σιαγόνας και μετά παράλυση του νευρικού συστήματος του σκύλου. Στην δεύτερη, το σκυλί μπορεί να πέσει σε βαθιά μελαγχολία ή να πάθει νευρική υπερδιέγερση και να εμφανίζεται αδικαιολόγητα επιθετικό. Σε επόμενα στάδια αυτής της μορφής παραλύει ο λάρυγγας και μετά το υπόλοιπο ζώο και το σκυλί πεθαίνει από ασφυξία. Το πρώτο εμβόλιο γίνεται όταν το κουτάβι γίνει 12 εβδομάδων.

Λεισμανίαση

Η λεισμανίαση μεταδίδεται από το ένα σκυλί στο άλλο με το τσίμπημα της σκνίπας. Το πιο γνωστό είδος της ασθένειας αυτής είναι η λεϊσμανίαση ή καλα αζάρ. Το πρωτόζωο αυτό εγκαθίσταται στην σπλήνα, το συκώτι και στο νωτιαίο μυελό των σκυλιών και τα συμπτώματα είναι αδυνάτισμα, πυρετός, διόγκωση της σπλήνας και πληγές στο σώμα.

Πολύ λίγες είναι η πιθανότητες να ζήσει ένα σκυλί που έχει προσβληθεί από λεϊσμανίαση και αυτές υπάρχουν όταν έχει γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Τοξοπλάσμωση

Παρουσιάζεται σε πολλά είδη ζώων και στο σκύλο και μπορεί να μολύνει και τον άνθρωπο άν έρθει σε επαφή με άρρωστο ζώο. Ο πιο σίγουρος τρόπος διάγνωσης είναι η ακτινογραφία άν και παρουσιάζονται αρκετά συμπτώματα που δύσκολα μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένη διάγνωση. Προκαλείται συνήθως από μολυσμένο κρέας και μπορείτε να προφυλαχτείτε δίνοντας στο ζώο σας ελεγμένο κρέας ειδικά εάν το δίνετε ωμό.

Παράσιτα του πεπτικού

-Ταινία:
Η ταινία παρασιτεί στο έντερο του σκύλου και μπορεί να φτάσει ακόμα και 10 μέτρα. Αποτελείται από το κεφάλι που προσκολλάται στο τοίχωμα του εντέρου και το σώμα που αποτελείται από προγλωττίδες. Το παράσιτο μεταδίδεται από το άψητο χοιρινό κρέας εάν είναι μολυσμένο. Τα συμπτώματα είναι τρίχωμα θαμπό, θολά μάτια, το σκυλί τρώει λαίμαργα αλλά αδυνατίζει.

-Εχινόκοκκος:
Τα πρόβατα, οι κατσίκες κλπ. πάσχουν από εχινόκκοκο και κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει τις κύστες του εχινόκκοκου σε σφαγμένο ζώο, στο συκώτι τα πνευμόνια και τον εγκέφαλο. Η σχέση που έχει ο σκύλος με τον εχινόκκοκο είναι ότι ο σκύλος μεταφέρει το παράσιτο από άλλα ζώα στον άνθρωπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα σκυλία είναι φορείς του. Ένα σκυλί που δεν τρώει άψητα εντόσθια, που κάνει συχνά θεραπεία κατά του εχινόκκοκου και που δεν έρχεται σε επαφή με αδέσποτα σκυλιά, δεν έχει πιθανότητες να είναι φορέας του παρασίτου.

-Ασκαρίδες:
Είναι συνήθως περίπου 10 εκατοστά και προκαλούν αδυνάτισμα, εμετούς, διάρροια, κολικό. Τη στιγμή που θα παρατηρηθούν τα συμπτώματα, το ζώο πρέπει να απομακρυνθεί από τα άλλα και να επισκεφθεί κτηνίατρο.

-Οξύουροι:
Αυτό το παράσιτο εμφανίζεται αρκετά συχνά και σε μικρά παιδιά. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο κνησμός και η άμεση λύση είναι η επίσκεψη σε κτηνίατρο.

-Αγκυλόστομα:
Το παράσιτο αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς κολλάει στο εσωτερικό του εντέρου παίρνωντας αίμα. Συμπτώματα είναι διάρροια με αίμα, αναιμία, αίμα στα μάτια, εμετοί. ¶ν προχωρήσει μία τέτοια κατάσταση, το σκυλί πεθαίνει από αναιμία και σηψαιμία.

Παράσιτα του δέρματος

-Ψύλλοι:
Το δάγκωμα του ψύλλου προκαλεί ερεθισμό και μπορεί να μεταδώσει στο σκυλί ταινία. Την άνοιξη τα αυγά του ψύλλου πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό, γιαυτό και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται σκόνες, σπρέυ ή λοσιόν αρκετά αποτελεσματικές για την καταπολέμισή τους.

-Ψείρες:
Οι ψείρες εμφανίζονται γύρω από τα αυτιά, συνήθως σε κουτάβια και καταπολεμούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ψύλλοι.

-Τσιμπούρια:
Τα τσιμπούρια τρέφονται από το αίμα του σκύλου και αναπτύσσονται με τρομερά γρήγορο ρυθμό. Καλό είναι να μην προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε γιατί συχνά μένει μέσα το κεφάλι και ξαναμεγαλώνει. Καλύτερο είναι να προμηθευτείτε περιλαίμιο κατάλληλο για την απομάκρυνση των τσιμπουριών, σε συνδυασμό με σπρέυ.

-Ψωρίαση:
Στην περίπτωση που το σκυλί έχει ψωρίαση, θα παρατηρήσετε τα έντονα συμπτώματα που είναι τοπική τριχόπτωση και ανοιχτά γκρίζα λέπια στην θέση του τριχώματος. Η θεραπεία διαρκεί 2-3 εβδομάδες περίπου.

Το φαρμακείο του σκύλου

Για να μπορείτε να περιποιείστε τις βασικές ανάγκες του σκύλου σας και να του προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος, καλό θα είναι να προμηθευτείτε ένα φαρμακείο που θα περιλαμβάνει τα εξής απαραίτητα:

-Ένα μπουκάλι οινόπνευμα 90°
-Ένα μπουκάλι οξυζενέ 5°
-Επουλωτική σκόνη
-Μία αλοιφή με βάση την υδροκορτιζόνη
-Ένα μπουκάλι ιωδιούχο οινόπνευμα
-Κολύριο
-Οφθαλμολογική αλοιφή
-Παυσίπονα
-Ηρεμιστικά
-Ορός/Αντίδοτο για δηλητήρια
-Θερμόμετρο
-2-3 ελαστικούς επιδέσμους
-Μία σύριγγα
-Βαμβάκι
-Γάζες

Όταν ετοιμάσετε το φαρμακείο, θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως γνωρίζετε να:

-βάζετε το θερμόμετρο σωστά
-του δίνετε ένα χάπι
-του δίνετε ένα υγρό
-του κάνετε μία υποδερμική ένεση
-δέσετε μία πληγή