Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 03:26

Ο Βήχας του Kennel (Kennel Cough)

Ο βήχας του kennel (kennel cough), είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια του σκύλου, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις, όπως τη νόσο του Carre, την Παραινφλουένζα, ή άλλες βακτηριακές λοιμώξεις όπως η Bordetella bronchiseptica. Ο βήχας του kennel, έχει πάρει την ονομασία αυτή λόγω της ευκολίας μετάδοσης από σκύλο σε σκύλο και εξάπλωσης του.
Οι βακτηριακές αιτίες του βήχα του kennel, μεταδίδονται μέσω του αέρα, από μολυσμένους σκύλους που φτερνίζονται ή βήχουν. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή μέσω της άμεσης επαφής. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, ακόμα και για αρκετές εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως από 3 ως 5 ημέρες μετά την έκθεση ενώ η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα σκληρό, στεγνό βήχα και τάση για εμετό, φτέρνισμα ή ρουθούνισμα, φίμωση ή εμετό με την ελαφρά πίεση της τραχείας, ή μετά από ενθουσιασμό ή άσκηση. Η παρουσία πυρετού είναι πιθανή σε κάποιες περιπτώσεις. Η νόσος μπορεί να διαρκέσει αρχικά από 10 ως 20 ημέρες και να επανεμφανιστεί όταν ο σκύλος βρεθεί σε αγχωτική κατάσταση και το ανοσοποιητικό του σύστημα διαταραχθεί.

Η διάγνωση γίνεται από αυτά τα συμπτώματα. Το ιστορικό του σκύλου και η πιθανή έκθεση του στο παρελθόν είναι χρήσιμα, εν τούτοις, μπορεί να μην βρεθεί η αιτία, καθώς ο βήχας του kennel είναι εύκολο να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες, όπως το έδαφος, τα παιχνίδια, τα πεζοδρόμια και τα ρούχα.

Για την αποθεραπεία του σκύλου από τη νόσο, χορηγούνται αντιβιωτικά. Τα κατασταλτικά του βήχα χρησιμοποιούνται αν ο βήχας δεν είναι παραγωγικός (αν δηλαδή δεν βγαίνει τίποτα με τον βήχα). Η πρόληψη για τη νόσο είναι ο εμβολιασμός του σκύλου για τον βήχα του kennel (KC), αλλά και για τη μόρβα, την παραινφλουένζα και τη Bordetella.

Η νόσος αυτή είναι η αιτία που πολλές πανσιόν σκύλων δεν εισάγουν σκύλους αν δεν υπάρχει αποδεικτικό εμβολιασμού.

Pets.gr