Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009 04:58

Η συμπεριφορά της Γάτας

Η Συμπεριφορά της Γάτας Π. ΜΠΡΙΚΑΣ Η συμπεριφορά της γάτας έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα εξημερωμένα ζώα.
Το ζώο αυτό έχει καταφέρει ένα μοναδικά επιτυχημένο συμβιβασμό ανάμεσα στην εμπιστοσύνη προς τον ιδιοκτήτη του και στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της περιορισμένης κοινωνικότητάς του. Την οικεία αλλά συχνά ανεξήγητη, «ιδιότροπη» φύση της γάτας διερευνά ο Π. Μπρίκας, Καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πρόσφατο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ.
Η γάτα, ένα ζώο που θα μπορούσε να περιγραφεί με την κοινότοπη έκφραση «γνωστός-άγνωστος», παρουσιάζει μια αρκετά ασυνήθιστη, ιδιόμορφη συμπεριφορά. Αντίθετα από το σκύλο και τον άνθρωπο, δεν είναι αγελαίο ζώο, προτιμώντας τη μοναχική διαβίωση. Έτσι, όταν εξαναγκάζεται σε συμβίωση με τον άνθρωπο, ιδιαίτερα στα περιορισμένα όρια ενός διαμερίσματος, η συμπεριφορά του φαίνεται ακατανόητη, συχνά εξοργιστική. Πως θα μπορούσε ο άνθρωπος να την κατανοήσει, ίσως και να την τροποποιήσει, ώστε να επιτύχει μια αρμονική σχέση;

Κατά τεκμήριο γνώστης, αλλά και φιλόζωος, ο συγγραφέας προσεγγίζει με ευαισθησία και κατανόηση το τόσο συνηθισμένο κατοικίδιο, αναζητώντας και ερμηνεύοντας τις εκδηλώσεις του με «ψυχιατρικό» βλέμμα. Περιγράφονται οι ικανότητες, οι τρόποι επικοινωνίας, η συμπεριφορά και η εκπαίδευση της γάτας. Ακόμα, αναφέρονται αρκετές από τις ανεπιθύμητες στον άνθρωπο καταστάσεις, που μερικές φορές δημιουργεί η συμβίωσή του με τη γάτα, όπως και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Τέλος, για όσους θα ήθελαν να ανατρέξουν σε πιο λεπτομερείς πηγές, παρατίθεται αρκετή από την υπάρχουσα διεθνή βιβλιογραφία.

Επειδή το εγχειρίδιο αυτό απευθύνεται κυρίως στους ιδιοκτήτες γάτας και στους γατόφιλους, που συνήθως δεν διαθέτουν ειδικές γνώσεις, καταβλήθηκε προσπάθεια να απουσιάσουν τα στοιχεία εκείνα που για την κατανόησή τους θα τις απαιτούσαν. Ωστόσο, το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο και στον Έλληνα κτηνίατρο, που είναι υποχρεωμένος να καταφεύγει σχεδόν αποκλειστικά σε ξενόγλωσσα συγγράμματα.

x+98 σελίδες 21x21
Μαλακό εξώφυλλο 2009
ΙSBN: 978-960-452-064-0
Τιμή (με Φ.Π.Α.): 12,00 ΕΥΡΩ