Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2011 04:00

Τα Ζώα μας κάνουν Ανθρώπους

Τεμπλ Γκράντιν & Κάθριν Τζόνσον Δημιουργώντας μια καλύτερη ζωή για τα ζώα Πώς θα εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή ζωή για το ζώο σας; Η συγγραφέας του best-seller Τα ζώα σε μετάφραση μας αποκαλύπτει εκπληκτικούς καινούργιους τρόπους για να κάνουμε τα κατοικίδιά μας και άλλα ζώα ευτυχισμένα.
Η έγκριτη καθηγήτρια της Επιστήμης των Ζώων και πρόμαχος του αυτισμού Τεμπλ Γκράντιν είχε πάντα την μυστηριώδη ικανότητα να μπαίνει στο μυαλό των ζώων. «Ο αυτισμός μου με δυσκόλεψε πολύ στο σχολείο και στην κοινωνική ζωή, διευκόλυνε όμως πολύ την επαφή μου με τα ζώα», λέει. Στο βιβλίο της Τα ζώα σε μετάφραση - που έκανε εκατομμύρια πωλήσεις σΆ όλο τον κόσμο - χρησιμοποίησε την βαθιά γνώση που της πρόσφερε η επαφή αυτή, για να αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τα ζώα. Και τώρα, στο βιβλίο της Τα Ζώα μάς κάνουν ανθρώπους, θα αλλάξει μια για πάντα και τον τρόπο που τους φερόμαστε, ανατρέποντας τις ιδέες που έχουμε για τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, έτσι ώστε να τα αντιμετωπίζουμε με τρόπο που να πληρεί τους δικούς τους όρους ευτυχίας και όχι τους δικούς μας.

Μπορεί ένας σκύλος να είναι ευτυχισμένος αν μένει συνέχεια μόνος του; Ένα λιοντάρι που περπατάει στο κλουβί του όλη μέρα είναι δυστυχισμένο ή ασκείται; Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας; Γιατί οι γέρβιλοι σκάβουν συνέχεια; Υπάρχει τρόπος να μην παθαίνουν πανικό τα ζώα όταν τα πηγαίνουμε στον κτηνίατρο; Με σχεδόν τριάντα χρόνια εμπειρίας, έρευνας και πειραματισμού, η Γκράντιν απαντά σΆ αυτά και σε άπειρα άλλα ερωτήματα εστιάζοντας στις συναισθηματικές ανάγκες τις οποίες μοιράζονται όλα τα ζώα. Τα ζώα έχουν συναισθήματα, υποστηρίζει, και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τα θετικά συναισθήματα –την αναζήτηση και το παιγνίδι- και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν αφυπνίζουμε τα αρνητικά - φόβο, πανικό, οργή. Μόνον έτσι θα μπορούμε να δώσουμε στα ζώα μια πραγματικά καλή ζωή. Με τις διηγήσεις και τις πρακτικές σοφές συμβουλές που είναι πια σήμα κατατεθέν της, η Γκράντιν μας εξηγεί πώς θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε συγκεκριμένες ανάγκες του σκύλου, της γάτας, του αλόγου, των άγριων ζώων και των ζώων ζωολογικών κήπων και κτηνοτροφίας και μας δείχνει την ευτυχία μέσα από τα μάτια των ζώων.

Το βιβλίο Τα ζώα μάς κάνουν ανθρώπους είναι απαραίτητο εργαλείο για όποιον έχει και φροντίζει ζώα ή απλά νοιάζεται γι αυτά.

«Γεμάτο συναρπαστική και βαθιά γνώση, αναπάντεχες παρατηρήσεις κι έναν θησαυρό από συμβουλές «πώς να…», το βιβλίο [Τα ζώα μάς κάνουν ανθρώπους] μας καθοδηγεί επιδέξια για να ανακαλύψουμε τι κάνει τα ζώα ευτυχισμένα.»

Publishers Weekly

«Το βιβλίο Τα ζώα μάς κάνουν ανθρώπους, σίγουρα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στον τομέα των σχέσεων μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Η Τεμπλ εστιάζει στα συναισθήματα των ζώων και τα αναγνωρίζει ως το κλειδί για την ευζωία και την ευεξία τους. Κι αυτό είναι ένα δώρο για όλα τα ζώα. Ένα δώρο και για μας - τα ζώα εκείνα που είναι αρκετά τυχερά και μπορούν να διαβάζουνε.»

Πατρίτσια ΜακΚόννελλ,(Patricia MvConnell, Ph.D.) συγγραφέας των βιβλίων
«Για την αγάπη ενός σκύλου: κατανοώντας τα συναισθήματα τα δικά σας και του καλύτερού σας φίλου» (“For the Love of a Dog:Understanding Emotion in You and Your Best Friend”)

«Η νευρολογία έχει τον Όλιβερ Σάκς (Oliver Sacks), η φύση την Αννυ Ντίλλαρντ ( Annie Dillard) και τα τυχερά τα ζώα την Γκράντιν, μια ιδιοφυή διερμηνέα μεταξύ των ανθρώπων και των φίλων μας των ζώων.

Entertainment Weekly

H μετάφραση έγινε από την Δώρα Τσούρη και η επιμέλεια του κειμένου από την Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου

Για περισσότερες πληροφορίες:

POLARIS ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΑ-MULTIMEDIA
Ναυαρίνου 17 106 81 Αθήνα
τηλ. 210 3836482 fax 210 3807608
www.polarisekdoseis.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.